Slovenci veljamo za narod planincev (na fotografiji Planina Kuhinja pod Krnom) Foto: Ksenja Tratnik/MMC RTV SLO
Slovenci veljamo za narod planincev (na fotografiji Planina Kuhinja pod Krnom) Foto: Ksenja Tratnik/MMC RTV SLO

Pobudniki akcije Očistimo gore so skupaj s Planinsko zvezo Sloveniji pripravili seznam enajstih poti, ki si (vsaka na svoj način) zaslužijo naziv "najboljše". A zadnja beseda je vaša.

Slovenske planinske poti ne bi bile takšne, kot jih poznamo, brez pridnih markacistov, ki skrbijo zanje. Svoje delo opravljajo prostovoljno, posebno prepreko pa predstavljajo omejena finančna sredstva, ki so namenjena vzdrževanjem poti.

Tokratni izbor najlepše planinske poti poteka na malce drugačen način. Planinska zveza Slovenije je namreč po posvetu z oskrbniki planinskih poti pripravila nabor 11 planinskih poti oziroma obhodnic, ki bi bile potrebne vzdrževanja.

Tisti poti, ki bo odnesla naslov najboljše, bodo namenili 3.000 evrov za obnovitvena dela in vzdrževanje. Svoj glas pa lahko oddate enkrat na dan. Glasovanje že poteka, sodelujete pa lahko do vključno 25. junija. Zmagovalko bodo razglasili na uradnih spletnih straneh Planinske zveze Slovenije in pobude Očistimo gore, slednja bo prispevala tudi denarna sredstva.

Lani je prepričljivo zmagala krožna pot Planina Blato–Planina pri Jezeru–Planina Dedno polje–Vrata (pod Zelnarico)–Prehodavci–Dvojno jezero–Štapce–Ovčarija–Planina pri Jezeru–Planina Blato.

Kandidatke so naslednje:

  1. Koroška planinska pot
  2. Zasavska planinska pot
  3. Vezna pot po okoliških vrhovih Doma Valentina Staniča
  4. Krožna rečiška pot
  5. Planinska pot čez Kozjak: Dravograd–Maribor
  6. Šaleška planinska pot
  7. Planinska pot XIV. Divizije
  8. Slovenska pot na Mangart
  9. Dom pri izviru Završnice–nad Šijo–v Kožnah–Stol
  10. Plesnik–Plesnikova planina–Klemenča jama
  11. Turska gora–Skuta