Kljub
Kljub "pariškemu sindromu" francoska prestolnica vsako leto privabi daleč največ turistov. Foto: Pixabay

Eurostatova raziskava o številu noči, ki jih turisti v povprečju preživijo v nastanitvah, je pokazala, da je francoska prestolnica z naskokom najbolj oblegana destinacija. Leta 2019 je tam prenočilo neverjetnih 43 milijonov turistov, sledi Berlin s kar desetimi milijoni prenočitev manj. Mejo dvajsetih milijonov prenočitev je uspelo preseči še Madridu in Lizboni, na repu lestvice pa sta se znašla bolgarska in latvijska prestolnica.

Praga je med najbolj obleganimi mesti v Evropi. Foto: Pixabay
Praga je med najbolj obleganimi mesti v Evropi. Foto: Pixabay

Intenzivnost turizma

Surovim podatkom so statistiki dodali še nekaj konteksta, saj so opredelili tudi intenzivnost turizma glede na število prebivalcev določenega mesta. Tudi v kategoriji najbolj nagnetenih prestolnic je na vrhu Pariz, ki je v hotelih in drugih nastanitvah gostil skoraj 20 turistov na prebivalca, sledi Praga z nekaj več kot štirinajstimi prenočitvami na prebivalca. Turistično nasičeni so tudi Berlin (slabih devet prenočitev na prebivalca), Dunaj in Oslo (obe mesti z nekaj več kot osmimi prenočitvami na prebivalca). Najmanj turistov v primerjavi z meščani pa imata Sofija in Ankara, kjer je razmerje veliko manjše (0,9 prenočitve na prebivalca).

Med državami največja gneča turistov na Islandiji in Hrvaškem

Na državni ravni je intenzivnost turizma pričakovano največja na Islandiji, ki premore zgolj dobrih 370.000 prebivalcev, in sicer 23,5 nočitve na prebivalca, takoj za njimi pa so naši južni sosedje s prenočitvijo manj. Na repu lestvice se je znašla Romunija z zgolj 1,5 prenočitve po prebivalcu.

Turisti si na Islandiji lahko ogledajo celo izbruhe lave. Foto: Reuters
Turisti si na Islandiji lahko ogledajo celo izbruhe lave. Foto: Reuters