Dolge vrste potnikov iz Indije na letališču Nikole Tesle v Beogradu. Foto: Reuters
Dolge vrste potnikov iz Indije na letališču Nikole Tesle v Beogradu. Foto: Reuters

Zaradi še vedno visokega števila okužb z novim koronavirusom v Indiji, kar je tudi posledica bolj nalezljive različice delta, imajo indijski državljani kar precej težav pri potovanjih. Številne države Indijcem namreč ne dovolijo neposrednega vstopa, mejo lahko prečkajo le, če prej preživijo vsaj dva tedna v tretji državi.

Ker državljanom Indije Srbija omogoča vstop brez vizuma, če so bili pred odhodom cepljeni proti covidu-19 ali pa je izvid njihovega testa na koronavirus negativen, je ta država postala zelo priljubljen "postanek" na poti v ZDA ali Evropo.

Tudi v Srbiji morajo sicer najprej vsaj sedem dni preživeti v samoizolaciji (dolžina samoizolacije je sicer odvisna od zahtev države, ki je končna destinacija), pred odhodom pa se morajo še enkrat testirati.

Čeprav je načrt slišati zapleten, pa so ga mnogi Indijci pograbili z obema rokama. Jagdish iz Visakhapatnama je v Beogradu preživel "karanteno" na poti v ZDA. Kot je pojasnil za Reuters, je dolgo čakal, kdaj se bodo potovanja za Indijce sprostila, a se "to kar ni zgodilo". "Zato smo izbrali Srbijo. Ker ne potrebujemo vizuma ... in ker je (Beograd) lepo mesto za raziskovanje," je še dejal.

Gostinci in hotelirji v srbski prestolnici si manejo roke. Kot se pohvalijo, je samo julija v mesto prišlo na tisoče Indijcev. "Ne bi rekel, da gre za "karantenski turizem". Ampak na koncu je res, da so hoteli polni," priznava vodja hotelov skupine Mark, Ilija Smiljanić.

Da je naval turistov velik, potrjuje tudi statistika: kot Reuters navaja podatke tamkajšnjega statističnega urada, se je število prihodov tujih turistov v državo junija v primerjavi z istim mesecem lani povečalo za skoraj 50 odstotkov (48,4), število prenočitev pa za 39,3 odstotka.

Gotovo gre za dobrodošel obliž na lanske pandemične rane: ocenjujejo namreč, da so podjetja lani zaradi pandemije izgubila okroglo milijardo evrov.