Kitajski zid so po dveh mesecih zaradi koronavirusa znova odprli 24. marca. Foto: Reuters
Kitajski zid so po dveh mesecih zaradi koronavirusa znova odprli 24. marca. Foto: Reuters

Priljubljeni pekinški odsek zidu se je po karanteni zaradi koronavirusa po dveh mesecih znova odprl 24. marca ‒ a še isti dan ga je eden izmed obiskovalcev že oskrunil s ključem. Kamere so storilca ujele in ta je dejanje kmalu priznal.

Novica je naglo zakrožila po družbenih omrežjih in močno razburila uporabnike. Ti so se zgražali in javno razpravljali o uvedbi zaporne kazni za kršitelje, navaja CNN.

V odgovor je uprava kitajskega zidu zdaj uvedla vrsto novih disciplinskih ukrepov, ki so stopili v veljavo v ponedeljek. Ti se med drugim nanašajo tudi na graviranje napisov v zid in drugo namensko povzročanje škode.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Imena turistov, ki bodo pravila kršili, bodo uvrstili na črni seznam, ki ga bodo redno javno objavljali, da bi tako "okrepili ozaveščenost in izvajali pritisk na turiste prek javnega mnenja".

Omejitve za prihodnje obiske

Kršitelji bodo nato deležni precej več omejitev pri spletnem kupovanju vstopnic za vse prihodnje obiske kitajskega zidu, okrožje Jangčing pa razmišlja tudi o prepovedi vstopa teh brezobzirnih turistov na druge turistične znamenitosti v okrožju. Če zagrešijo kaznivo dejanje, pa jih bodo v prihodnje obravnavali policisti. Kitajska javnost je ukrepe pozdravila.

"Epidemija je že tako močno ranila turistično industrijo, zaradi česar je oskrunjenje kitajskega zidu še toliko neznosnejše," piše časnik Beijing Youth Daily. Časnik Beijing Daily pa: "Vse večje poudarjanje črnega seznama turistov bo kršitelje postavilo pod večji pritisk javnega mnenja, s tem pa turistom, ki ignorirajo pravila, nadelo kratek povodec."