Kitajska želi v državo znova privabiti tuje turiste. Foto: Reuters
Kitajska želi v državo znova privabiti tuje turiste. Foto: Reuters

Imetniki potnih listin omenjenih držav, ki bodo na Kitajsko prišli zaradi posla, turizma ali na obisk sorodnikov in prijateljev, bodo lahko od 1. decembra do 30. novembra prihodnje leto brez vizuma v tej državi preživeli do 15 dni.

Nemška veleposlanica na Kitajskem Patricia Flor je odločitev Pekinga pozdravila in izrazila upanje, da bo kmalu razširjena na državljane vseh držav članic Evropske unije.

Z ukrepom si kitajske oblasti prizadevajo okrepiti "kakovosten razvoj in odpiranje države", je pojasnila predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Mao Ning. Peking je nedavno obnovil tudi več mednarodnih letalskih povezav.

Turisti se le počasi vračajo

Po treh letih najstrožjih omejitev na svetu v okviru politike ničelne tolerance do covida-19 je Kitajska šele decembra lani odpravila večino ukrepov za zajezitev virusa. Ti so poleg zaprtja javnega življenja, množičnega testiranja in karantene vključevala tudi stroge omejitve za vstop v državo.

Marca letos je Peking ponovno začel izdajati vse vrste vizumov, oblasti pa si odtlej prizadevajo spodbujati razvoj turizma. Vsaj za zdaj število obiskovalcev iz tujine ostaja bistveno nižje kot pred začetkom pandemije. Takrat je namreč Kitajsko vsako leto obiskalo več deset milijonov ljudi.

Kitajska ukinja vizume za pet evropskih držav