Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Gejše in maike (najstniške pripravnice za gejše) so razred japonskih umetnic in zabavnic, ki so usposobljene za tradicionalne japonske sloge uprizoritvenih umetnosti, kot so ples, glasba in petje, ter so izkušene sogovornice in voditeljice.

Mnoge od njih delajo in bivajo v Gionu, elegantni zgodovinski četrti Kjota, enem najbolj priljubljenih turističnih destinacij na Japonskem. Skrbno naličene in v svojih tradicionalnih kimonih so zelo slikovite in so zato postale velika turistična atrakcija. Turisti se s fotoaparati in pametnimi telefoni zgrinjajo na ulice Giona, da bi jih ovekovečili. Zaradi tega se jih je oprijel vzdevek "paparaci na gejše".

Tuji turisti imajo na Japonskem pogosto težave z razumevanjem japonskih običajev in bontona. Leta 2015 je Kjoto izdal serijo brošur in letakov s prikaznim slikovnim gradivom "nadležnega početja turistov", kot so smetenje, palice za selfije, kajenje na prepovedanih mestih in fotografiranje gejš.

Turisti vlekli gejše in jim kradli naglavno okrasje

A od vsega naštetega se je ravno lov na gejše izkazal za največjo težavo oblasti v Kjotu, vrhunec pa je to početje doseglo leta 2019, ko so neotesani obiskovalci ženske vlekli za njihove kimone, jim iz las kradli naglavno okrasje, jih preganjali s fotoaparati in vanje celo metali cigaretne ogorke.

Tisto leto so v Gionu začeli postavljati znake in obvestila za prepoved fotografiranja, kršiteljem pa grozili z visokimi globami. A predstavnik mesta Isokazu Ota je za CNN povedal, da so "paparaci na gejše" po ponovnem odprtju Japonske po covidu postali še drznejši. Danes znaki v treh jezikih sporočajo obiskovalcem, da je prepovedano fotografiranje gejš brez dovoljenja, globa za kršitelje pa znaša 67 dolarjev. A kot poudarja Ota, se te kazni dejansko ne da izvršiti.

Mestni svet Giona si zato prizadeva do aprila letos manjše stranske ulice popolnoma zapreti za turiste. A na osrednji ulici prepovedi fotografiranja ni mogoče implementirati, ker gre za javno ulico – in večina maik in gejš se v službo in nazaj domov odpravi prav po tej ulici, zato je prvovrstna lokacija za "paparace".

Nekateri domačini so se lotili discipliniranja neotesanih turistov na lastno pest, Ota in mestne oblasti pa razmišljajo tudi, da bi za vse turiste uvedli obvezno spremstvo japonskega vodiča, ki bi jih lahko poučil o osnovnem bontonu.