Včerajšnja zimska idila na Voglu. Foto: Ksenja Tratnik/MMC RTV SLO
Včerajšnja zimska idila na Voglu. Foto: Ksenja Tratnik/MMC RTV SLO

"Zimska sezona je bila v povprečju za okoli 20 odstotkov slabša od lanske, vendar kljub temu ocenjujemo, da je bila dobra," je po četrtkovem srečanju žičničarjev na Krvavcu za STA povedal predsednik Združenja slovenskih žičničarjev Boštjan Paradiž.

Težave so bile predvsem zaradi razmeroma visokih temperatur in pomanjkanja snega v drugi polovici decembra in prvi polovici januarja, a je temu sledil nadpovprečno dober februar.

Na srečanju so žičničarji poudarili pomen nadaljnjega razvoja infrastrukture, vključno z umetnim zasneževanjem in povečanjem površin za rekreacijo. Kot je dejal Paradiž, je treba zagotoviti tudi preživetje manjših smučišč, ki skrbijo za smučarsko opismenjevanje in tako predstavljajo pot do srednjih in velikih smučišč.

Paradiž je direktor družbe Vabo, ki upravlja smučišče Kope. Kot je povedal, so tudi na Kopah z letošnjo zimsko sezono, ki so jo končali 26. marca, zadovoljni. "Obisk je bil za 18 odstotkov slabši kot prejšnjo sezono, vendar so bili sam izkupiček in prihodki za pet odstotkov nad lansko ravnjo. Dobro smo namreč delovali na področjih na namestitvah in gostinstvu."

Specifična sezona, polna izzivov
Tudi na Golteh so zimsko sezono sklenili 26. marca. Kot je pojasnila direktorica družbe Golte Suzana Srdić, je bila sezona specifična in polna izzivov. Ker so morali zamenjati nosilno vrh nihalke, so smučišče odprli pozno, 23. decembra. "Čeprav sprva zaradi neugodnih vremenskih razmer na začetku januarja ni kazalo dobro, smo na koncu s sezono zadovoljni, v februarju smo imeli večji obisk v primerjavi s preteklim letom," je izpostavila.

Če bi izvzeli pozen začetek, bi bila letošnja sezona, kot je ocenila Srdić, primerljiva z lansko, čeprav se je zlasti marca poznalo, da so domači smučarji letos več odhajali v tujino, medtem ko so v pretekli sezoni zaradi protikoronskih ukrepov ostajali doma.

Na to značilnost letošnje sezone je opozorila tudi direktorica družbe Sončni Kanin Manuela Božič Badalič. "Pozna se, da so ljudje šli smučat v tujino, tako kot so hodili pred covidom-19," je dejala. Dodala je, da so bila bolj obiskana letos tudi manjša smučišča, kjer so bile cene smučarskih vozovnic ugodnejše.

Na Kaninu smuka vsaj do prvomajskih praznikov
Za Kanin je bila tako zimska sezona doslej povprečna, ni pa še končana. Kot je izpostavila Božič Badalič, najlepši dnevi za smuko še prihajajo: "Ni več tako mrzlo, snega je še vedno meter in pol, končno smo se rešili tudi vetra. Ta nam je velikokrat ponagajal, tako da imamo za sabo kar nekaj neobratovalnih dni."

Na Kaninu bo smuka mogoča vsaj do prvomajskih praznikov, za velikonočni ponedeljek pa pripravljajo tradicionalno srečanje starodobnih smučarjev. Spomladanska smuka je ta podaljšan konec tedna mogoča tudi na Krvavcu in na Voglu. Na obeh smučiščih bodo sezono sklenili v ponedeljek.

Sezona na Krvavcu podpovprečna
Kot je povedal direktor RTC-ja Krvavec Janez Janša, je bila sezona podpovprečna: "Manjka nam mesec in pol, torej december in pol januarja, ko so bile visoke temperature in južen sneg ter smo morali delati več umetnega snega."

Razmeroma zadovoljni pa so s sezono kljub slabšim vremenskim razmeram na začetku zime na Voglu.

Tudi na dolenjsko-belokranjskem smučišču Gače je sezono rešilo obilno sneženje v drugi polovici januarja. Kot je povedal vodja smučišča Borut Koprivnik, se jim bo sezona finančno sicer izšla le kolikor toliko, glede na obisk približno 30.000 smučarjev pa je bila skoraj rekordna.

Zelo kratka je bila zimska sezona na smučišču Cerkno. Kot je povedal predsednik upravnega odbora Postojnske jame Marjan Batagelj, je delovalo le februarja ter manjši del januarja in marca. V tem času pa je delovalo na ravni lanske rekordne sezone, je pojasnil.

Zelo kratka je bila zimska sezona na smučišču Cerkno. Foto: Smučarski center Cerkno, Slovenija
Zelo kratka je bila zimska sezona na smučišču Cerkno. Foto: Smučarski center Cerkno, Slovenija

V Kranjski Gori zadovoljni
Kranjskogorski žičničarji so kljub poznemu začetku in razmeroma zgodnjemu zaključku smuke 19. marca zadovoljni. "Lanska sezona je bila zelo zelo dobra, ampak ne moremo vsako leto pričakovati rekordov, tako da smo tudi z obiskom v letošnji sezoni kar zadovoljni," je dejala Irena Golc iz RTC-ja Žičnic Kranjska Gora, kjer sicer končnih statistk še nimajo.

Po kratkem oddihu računajo, da bodo naprave znova zagnali konec maja, ko naj bi začeli obratovati poletno sankališče, kolesarski park in panoramski prevozi. Julija želijo zagnati tudi novo štirisedežnico Vitranc 2, za katero še čakajo uporabno dovoljenje.

Del poletne ponudbe pa je že na voljo na Pohorju, kjer so hkrati z zaključkom zimske sezone konec marca odprli kolesarski park. Prav tako so že začeli predprodajo smučarskih vozovnic za prihodnjo zimo, pri čemer so cene enake kot v pretekli zimi, ko so prodali več kot 1400 sezonskih vozovnic oziroma približno toliko kot leto prej.

Ena od uspešnejših sezon na mariborskem Pohorju
Na mariborskem Pohorju so sicer v pravkar končani zimski sezoni, v kateri so imeli od 26. novembra 124 smučarskih dni, našteli 150.000 smučarjev, približno toliko kot prejšnjo sezono. Kot so povedali v Marpromu, so imeli zelo dobre snežne razmere, saj je na Arehu to zimo skupaj zapadlo za več kot tri metre naravnega snega. Končni finančni rezultat trenutno še ni znan, je pa bila sezona ena uspešnejših v zadnjem obdobju, so dodali.

Smučarska sezona gre počasi h koncu. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Smučarska sezona gre počasi h koncu. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Na Rogli so smučarsko sezono po 112 smučarskih dneh sklenili v nedeljo in jo kljub negotovim razmeram v podjetju Unitur ocenili kot uspešno. Zaradi pomanjkanja snežnih padavin in precej visokih temperatur so obratovanje začeli devet dni pozneje kot letu pred tem, ki je bilo vremensko eno najugodnejših in bogato z naravnim snegom.

Od 12. decembra so na zreškem Pohorju našteli več kot 196.000 smučarjev, 8,7 odstotka manj kot sezoni 2021/2022. Ob tem so od začetka decembra lani do konca marca v zmogljivostih na Rogli in v Zrečah našteli 91.000 prenočitev, od tega so 43 odstotkov prenočitev ustvarili tuji gostje, večinoma iz Hrvaške, Madžarske, Nemčije, BiH-a in Češke.

V poletni sezoni se bodo osredotočili na doživljajsko ponudbo za družine, razvoj programov, povezanih z dejavnostmi v naravi, in kulinariko. Pripravljajo novosti, ki bodo od novembra na voljo v Parku Mašinžaga. Tudi v večini drugih velikih gorskih središč v državi bodo poletje izkoristili za izvedbo večjih investicij.