Ljubljana je po mnenju Miklavža Komelja zaradi pestre kultune zgodovine večja od svoje fizične majhnosti. Foto: RTV SLO/P. B.
Ljubljana je po mnenju Miklavža Komelja zaradi pestre kultune zgodovine večja od svoje fizične majhnosti. Foto: RTV SLO/P. B.
Ljubljana
V razpokah med asfaltom, na zelenicah in ozelenelih kupih ruševin po vsej Ljubljani rastejo rastline, med njimi tudi užitne in zdravilne. Foto: MMC RTV SLO

Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) je poskrbela za izid prvih dveh knjižic iz zbirke revije Likovne besede. V novi zbirki vodnikov po Ljubljani, poimenovani Ljubljana osebno, alternativni vodič, sta izšli deli Mesto v mestu Miklavža Komelja ter Revolucija Akcija Estele Žutić in Gillesa Duvivierja.

Umetnostni zgodovinar in pesnik Miklavž Komelj v svoji knjigi izpelje presenetljivo tezo, da Ljubljana pravzaprav ni "provincialna močvara", saj je k temu, da so se v mestu zlasti na kulturnem področju dogajale stvari, zaradi katerih je bilo to večje od svoje fizične majhnosti, pogosto pripomogla prav njegova provincialnost.

Zakladnica užitnih in zdravilnih rastlin?
Umetnika Estela Žutić in Gilles Duvivier med sprehodom po Ljubljani odkrivata raznovrstnost užitnih in zdravilnih rastlin v mestu. V razpokah med asfaltom, na zelenicah in ozelenelih kupih ruševin najdeta številne. Vendar pa je, kot sta zapisala, raven onesnaženosti mesta prevelika, da bi se lahko z njimi prehranjevali.

Lahko pa obudimo zavest o njihovem obstoju, se jih naučimo uporabljati, ustvarimo intimen stik z njimi in prikličemo v spomin pozabljeno dejstvo, da so divje rastlinje temelj človeškega obstoja.

Spremenjeno dojemanje mesta
Osnovna ideja pri zasnovi zbirke izhaja iz današnjega dojemanja urbanega prostora, ki se je zaradi intenzivne razvojne dinamike in družbenih sprememb temeljito spremenilo. Posledično so se spremenili tudi naši osebni prostori, tako telesni kot mentalni. Danes mesto ponuja različno paleto stilov in podob, izmed katerih lahko vsak posameznik izbere ali ustvari svojega.

Zbirka alternativnih vodnikov, ki jo urejata Nevenka Šivavec in Mojca Zlokarnik, ponuja ozaveščanje percepcije mesta skozi osebno izkušnjo senzibilnih posameznikov. Obenem je zbirka izvirna dopolnitev običajnih turističnih vodnikov.