Tura Slovenia Green Gourmet Route je še ena v vrsti dejavnosti, ki bogatijo leto, ko Slovenija nosi naziv Evropska gastronomska regija 2021. Foto: Slovenia Green Gourmet Route
Tura Slovenia Green Gourmet Route je še ena v vrsti dejavnosti, ki bogatijo leto, ko Slovenija nosi naziv Evropska gastronomska regija 2021. Foto: Slovenia Green Gourmet Route

Nova kolesarska pot vključuje različne težavnostne stopnje in pelje tako po mirnih podeželskih poteh kot gozdnih cestah, ob tem pa kolesarje vodi med vinograde, na turistične kmetije in v restavracije s prestižnimi Michelinovimi zvezdicami. Pot obiskovalca vodi od Ljubljane proti dolini Soče, obišče Goriška brda, Vipavsko dolino, Kras in nazaj skozi prestolnice proti Sevnici, Podčetrtku in Mariboru.

Lokacija: Ljubljana - Dolina Soče - Goriška Brda - Vipavska dolina - Kras - Sevnica - Podčetrtek/Rogaška Slatina - Maribor - Ptuj

Trajanje: 11 dni

Sezona: april - oktober

Več o kolesarski turi lahko izveste tukaj.

Ponudniki, vključeni v načrt poti, so majhne družinske nastanitve ter ponudniki storitev s trajnostnimi certifikati, ki zagotavljajo avtentične butične zgodbe daleč stran od bolj znanih turističnih točk. Obiskovalce poti vabi, da sledijo napotkom za odgovorno ravnanje, ki jih prejmejo ob prijavi na turo. Med drugim obiskovalce spodbuja, naj se držijo obstoječih poti, naj ne hodijo po travi in ne nabirajo cvetja, naj pijejo pitno vodo iz pipe, ki jo sproti točijo v lastne stekleničke ter kupujejo lokalne izdelke, najsi gre za hrano ali spominke.

Slovenia Green Gourmet Route s svojimi značilnostmi in usmeritvami neposredno naslavlja trende, ki danes prevladujejo v turizmu: iskanje pristnih izkušenj in vključevanje v lokalno okolje, preživljanje časa v naravi, še posebej na bolj neznanih in neobljudenih območjih, t. i. "slow travel", kjer gostje na eni lokaciji ostanejo dlje časa, ter iskanje bolj trajnostnih načinov potovanja (za dele poti, ki jih ni mogoče prekolesariti ali so predolgi, tura Slovenia Green Gourmet Route npr. predvideva vlak, in ne prevoza z avtomobili).

Maja Pak, direktorica STO-ja, je ob lansiranju novega produkta, katerega izvajalec je Zavod tovarna trajnostnega turizma v imenu Konzorcija Slovenia Green, poudarila: "Slovenia Green Gourmet Route je turistični produkt, ki poudarja trajnostne značilnosti Slovenije, saj povezuje izključno destinacije, ki nosijo znak Slovenia Green Destination in izpolnjujejo stroga merila, ki jih znak zahteva. S tem podpira mednarodno podobo Slovenije kot zelene države in udejanja obljubo doživetja, ki ima skrb za okolje v samem bistvu in na vsakem koraku skrbi za čim manjši okoljski odtis."

STO s tovrstnimi sodelovanji bogati ponudbo trajnostnega turizma, saj so butična doživetja ključna za krepitev položaja Slovenije na svetovnem turističnem zemljevidu kot zelene države z odgovornim odnosom do okolja. Tura "Slovenia Green Gourmet Route" podpira znamko Slovenia Green, saj gostom s tem lahko ponudimo produkte, ki uresničujejo vizijo trajnostnega razvoja slovenskega turizma, zagotavljajo višjo dodano vrednost in prinašajo inovativnost.

Gostje razvijajo do okolja prijazen turizem
Znamka Slovenia Green in nanjo vezana doživetja bodo po epidemiji zagotovo še bolj relevantna, saj gostje iščejo destinacije, ki zagotavljajo varen oddih stran od množic in ki razvijajo do okolja prijazen turizem. Trend so prepoznale tudi destinacijske organizacije z znakom Slovenia Green, ki so v turo vključene kot partnerji: Turizem Ljubljana, Zavod za turizem Maribor, Turizem Dolina Soče, Zavod za turizem, kulturo, mladino in šport Brda, Zavod za turizem TRG Vipava, Javni zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina, ORA Krasa in Brkinov, d. o. o., Javni zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Sevnica, Turizem Podčetrtek, Bistrica ob Sotli in Kozje ter Javni zavod za turizem in kulturo Rogaška Slatina. Produkti, kot je Slovenia Green Gourmet Route, so poleg sodelovanja destinacij ključni za razvoj podobe Slovenije kot zelene in varne države.