Pogled iz dvigala na starodavno znamenitost. Foto: EPA
Pogled iz dvigala na starodavno znamenitost. Foto: EPA

Dvigalo po poročanju agencij zavzame malo prostora in je harmonično zlito s strukturo Koloseja, največjega amfiteatra na svetu. Hkrati je mogoče ob vožnji z dvigalom uživati v edinstvenem razgledu. Namestitev dvigala je trajala več kot pet let, deloma tudi zaradi odločitve, da se jašek dvigala namesti brez trajnih sprememb skoraj 2000 let starega amfiteatra. Projektanti so si prizadevali za "popolno reverzibilnost", ki bi omogočila, da bi jašek v prihodnosti odstranili, ne da bi pri tem ogrozili strukturno celovitost.

Pogled na Kolosej iz zraka. Foto: Reuters
Pogled na Kolosej iz zraka. Foto: Reuters

Slovesnost ob prizorih iz Gladiatorja

Dvigalo so slavnostno odprli v torek zvečer ob prisotnosti italijanskega ministra za kulturo Gennara Sangiuliana. Ob tem so prikazali videoposnetek igralca Russla Crowa, ki mu je glavna vloga v filmu Gladiator iz leta 2000 prinesla oskarja za najboljšega igralca. Igralec je Rimu čestital za novo panoramsko dvigalo.

Zamisel za dvigalo se je porodila prav na posebni dobrodelni projekciji filma Gladiator v režiji Ridleyja Scotta v Koloseju junija 2018. Na dogodku, na katerem so zbirali denar za boj proti otroški paralizi, je prav tako sodeloval Crowe. Na slovesnosti v torek zvečer je tudi nastopil orkester Orchestra Italiana Del Cinema, ki je izvedel izbrane skladbe iz filma Gladiator.

"Kolosej je od danes še bolj del svetovne dediščine, vsakomur je dostopen do tretjega nadstropja. Od tu lahko občudujete sijaj izjemnega spomenika, dela, ki mu ni para na svetu," je na slovesnosti še povedal italijanski minister Sangiuliano. Dodal je, da je Kolosej "del našega srca, naše identitete in spomina, dediščina, ki smo jo dolžni varovati".

Dvigalo bo začelo voziti vsak dan ob zori, tako da bodo obiskovalci lahko uživali v "posebni svetlobi" rimskega sončnega vzhoda, pa je dejala nadzornica za arheologijo, likovno umetnost in pokrajino v metropoli Rim Alfonsina Russo.

Kolosej vsako leto obišče osem milijonov turistov. Zgrajen je bil med letoma 70 in 80. V antičnem Rimu je bil prizorišče javnih usmrtitev in gladiatorskih bojev.