Kako objektivno oceniti, kateri spominek je bolj neokusen od drugega? Težko, ocenjuje podžupan Barcelone. (Fotografija je arhivska). Foto: EPA
Kako objektivno oceniti, kateri spominek je bolj neokusen od drugega? Težko, ocenjuje podžupan Barcelone. (Fotografija je arhivska). Foto: EPA

Člani mestnega sveta v Barceloni so v zadnjem obdobju razpravljali o tem, ali bi prepovedali razstavljanje in prodajo spominkov, ki "so žaljivi ali ceneni", s čimer bi dokončno uzakonili tudi prepoved spominkov s homofobno ali seksistično vsebino, poroča Euronews.

Predlog je kolegom predstavil svetnik Jordi Coronas iz stranke Esquerra, ki je prepričan, da takšni spominki dajejo napačen vtis o mestu, ga ponižujejo in so na splošno "cenena zmešnjava" drobnarij.

"Vsepovsod penisi s podobo Barcelone, majice s seksističnim, homofobnim sporočilom, ali pa zgolj napisi, ki so znak slabega okusa," je opisal nabor spominkov na ulicah ene zgodovinskih četrti mesta, Ciutat Vella in dodal, da "zmanjšujejo vrednost najbolj obiskanih ulic Barcelone" in na splošno turistične podobe mesta.

Predlog je že odobril odbor za gospodarske zadeve v okviru občinske uprave, kmalu – tik pred začetkom barcelonskega tedna ponosa – pa bo o njem razpravljal tudi celoten mestni svet. Barcelonski podžupan, pristojen za gospodarstvo, Jordi Valls, po navedbah lokalnih medijev pobudo podpira in je že napovedal, da bo mestna oblast poskusila čim prej omejiti prodajo neokusnih spominkov.

Po poročanju Euronewsa pa je ob tem poudaril, da bo težko povsem prepovedati cenene drobnarije, saj trenutna zakonodaja ne opredeljuje prodajnih artiklov glede na njihovo vsebino ali estetsko vrednost. "Težko je postaviti neke standarde, saj je vprašanje, kaj je neokusno, zelo subjektivno," je poudaril.