Alitalia bo dokončno ugasnila 15. oktobra. Foto: Reuters
Alitalia bo dokončno ugasnila 15. oktobra. Foto: Reuters

Toda istega dne naj bi se del dozdajšnje flote letal dvignil pod okriljem novega državnega prevoznika, imenovanega ITA. Novo podjetje je pred tednom dobilo dovoljenje za letenje, očitno pa bo tudi mnogo vitkejše od svojega predhodnika.

Alitalia je opolnoči prenehala prodajati vozovnice za polete od 15. oktobra dalje. Potniki, ki so vozovnice že kupili, imajo dve možnosti: svoj polet lahko prestavijo na zgodnejši datum ali pa jim bodo kupnino povrnili. Pri Alitalii zagotavljajo, da so vsi obveščeni o svojih možnostih.

Zato pa naj bi svoje vozovnice za polete od 15. oktobra dalje že v noči na jutri začel prodajati Alitaliin vitkejši naslednik. Imenuje se Italia Trasporto Aereo – s kratico: ITA. Podjetje bo vozovnice prodajalo na spletni strani itaspa.com, ki pa še ne deluje povsem – večji del današnjega jutra še ni bila aktivna, nato se je za nekaj časa aktivirala, trenutno pa znova ne deluje.

ITA bo letela na 45 destinacij

Letalski prevoznik Alitalia je po letih v zasebnih rokah in kopičenju izgub leta 2017 pod vnovičnim državnim lastništvom in komisarsko upravo. Poskusi sanacije ali privatizacije se niso obnesli, Alitalia pa je še naprej ustvarjala po več kot milijon evrov izgube dnevno. Evropska komisija že leta presoja, kolikšen delež milijardnih državnih pomoči je bil v skladu z bruseljskimi pravili.

Italijanska vlada je že lani rezervirala tri milijarde evrov iz Sklada za okrevanje za dokončno rešitev težave. V ta namen je ustanovila novega državnega prevoznika, ki pa za zdaj še nima pravice do uporabe stare blagovne znamke.

Po trenutnih načrtih naj bi novo podjetje ITA na začetku odkupilo 52 letal Alitalie, ki bodo letela na 45 destinacij po 61 letalskih rutah. ITA naj bi sprva zaposlila 2800 ljudi, ki bodo vanjo večinoma prešli iz Alitalie – število pa naj bi se do leta '25 dvignilo na največ 5750.

Alitalia ima trenutno še vedno okoli 11.000 zaposlenih.

Alitalia brez prodaje vozovnic po 15. oktobru