Na prihod velikih turističnih križark bo treba v Kopru počakati še vsaj slab mesec. Foto: Radio Koper
Na prihod velikih turističnih križark bo treba v Kopru počakati še vsaj slab mesec. Foto: Radio Koper

Sezona ladijskih prevozov bo letos, tako kot celoten turistični sektor, močno zaznamovana z izbruhom pandemije. V Luki Koper, kjer upravljajo največji potniški terminal pri nas, so povedali, da se ladje počasi vračajo, saj do konca sezone pričakujejo prihod 15 ladij.

A predstavniki Luke Koper so previdni pri napovedih o prihodnosti ladijskega prometa, saj ladjarji stalno spreminjajo in odpovedujejo prihode. Prvi uradni prihod ladje je napovedan za 30. avgust, ko naj bi v Koper priplula Marella Explorer ladjarja Marella Cruises, s kapaciteto 1900 potnikov in nekaj več kot 900 člani posadke.

Po prvotnem načrtu sezone, ki so ga pripravili aprila, bi v Kopru moralo pristati 61 ladij. Napovedovali so podobno sezono kot lani, ko je Luka Koper podrla rekord v potniškem prometu s 115 tisoč prepeljanimi potniki.

Potniške ladje, ki bodo pristale v pristanišču, bodo morale upoštevati stroge varnostne ukrepe. V primeru okužbe ali suma pojava bolezni na ladji nadzor nad postopkom prevzame epidemiolog, ki predpiše vse potrebne postopke za zajezitev izbruha.