Foto: TV SLO, zajem zaslona
Foto: TV SLO, zajem zaslona

Krajani menijo, da gre za nesprejemljiv in škodljiv poseg v okolje. Ustanovili so civilno iniciativo in v manj kot tednu zbrali približno 3000 podpisov proti gradnji več kot 100 milijonov evrov vrednega projekta.

Snežna dvorana s pokrito smučarsko progo, drsališče, tekaške proge, trije hoteli in apartmajsko naselje ... To je projekt Snežno doživetje Kranj, ki naj bi ga zgradili na 20 hektarjev velikem gozdnem območju pod Svetim Joštom.

"Pobuda je že v samem svojem bistvu zelo sporna. V svoji umestitvi v prostor in vplivi ne samo na okolje, tudi na lokalno prebivalstvo, na način življenja," je povedala Živa Slavec iz Civilne iniciative Varuhi okolja Besnica.

Ti bi bili po oceni Žive Slavec zgolj negativni. Z njo se strinjajo tudi lastniki zemljišč, ki so za projekt izvedeli iz medijev. "Mi smo, kot bi rekel, ta zadnja struna, nihče nas nič ni obvestil. Kot lastniki smo nekako več kot 90 odstotkov proti gradnji," je povedal lastnik zemljišča Vili Drženič.

Civilna iniciativa je danes peticijo izročila predstavnikom Mestne občine Kranj. "V šestih dneh smo zbrali 3000 podpisov. To je mnenje, ki je strogo proti takemu poseganju v okolje, kjer v bistvu sobivajo tudi druge živali, med njimi volk, ris," je povedal Tomaž Štular iz Civilne iniciative Varuhi okolja Besnica.

Projekt je sicer v fazi umeščanja v prostor, na občini pa zagotavljajo, da njegove realizacije brez soglasja lastnikov zemljišč ne bo. "Vsekakor se bomo pa držali tega pogoja, ki smo ga dali pobudnikom, da pač, če ni podpisov lastnikov zemljišč, ta projekt v osnutek OPPN-ja (občinski podrobni prostorski načrt, op. a.) ne bo uvrščen," je povedal Janez Černe, podžupan Mestne občine Kranj.

Tomaž Knific, eden od pobudnikov Snežnih doživetij, zagotavlja, da bo objekt s sončno elektrarno na strehi samooskrben, Besnica naj bi dobila boljšo cestno in komunalno infrastrukturno. Projekt, ki ga podpira Smučarska zveza Slovenije, pa naj bi prinesel 300 delovnih mest.

Snežno doživetje v Kranju