Jezero Jasna. Foto: BoBo
Jezero Jasna. Foto: BoBo

Potem ko so v središču Kranjske Gore lani uvedli modro cono, ki ureja kratkotrajno parkiranje, so letos vpeljali še plačevanje parkirnin na najbolj frekventnih parkiriščih. Kot je za STA pojasnil kranjskogorski župan Janez Hrovat, so se za to odločili predvsem zaradi povečanja števila dnevnih obiskovalcev, ki zasedajo parkirišča ob vhodih na zanimiva območja in ob kolesarski stezi.

Parkirnina se zaračunava na vstopni točki Topolino pri Mojstrani, parkirišču za avtodome pod smučiščem Kranjska Gora in na prvem parkirišču ob jezeru Jasna. Prva ura parkiranja je brezplačna, vsaka naslednja ura parkiranja pa za avtomobile stane en evro. Cena parkiranja za avtodome pod smučiščem Kranjska Gora za 24 ur znaša 12 evrov.

Plačevanje parkirišč je mogoče s kratkimi sporočili ali aplikacijo EasyPark, ki jo uporablja že več kot sedem milijonov uporabnikov v 15 državah po Evropi. Vse bolj se uporaba aplikacije uveljavlja tudi v mestih po Sloveniji.

Hkrati s plačevanjem parkiranja so v Kranjski Gori uvedli javne prevoze. Ti bodo na voljo od petka do nedelje med 11. in 18. uro med parkiriščem ob kranjskogorski policijski postaji in Jasno, in sicer vsakih deset minut.

Kot pojasnjujejo v Kranjski Gori, želijo z uvedbo parkirnin in brezplačnimi prevozi ljudi spodbuditi k uporabi javnih prevoznih sredstev in s tem doprinesti k ohranjanju kakovostnega bivalnega okolja za prebivalce in obiskovalce destinacije Kranjska Gora.

Hrovat je pojasnil, da trenutno drugih ukrepov na tem področju ni v načrtu, bodo pa z leti po potrebi prometni in parkirni režim še dopolnjevali. Zlasti si želijo v dveh letih z evropskimi sredstvi za trajnostno mobilnost urediti parkirišča ob vhodih v alpske doline, predvsem v Vrata in Krmo, ter te doline nameniti pešcem in kolesarjem.