Foto: BoBo
Foto: BoBo

V Luko Koper je na primer pred dvema letoma na krovih prestižnih velikank prispelo kar 115.000 turistov, lani pa niti en sam. Tudi pričakovanja za letos, ko naj bi turizem vsaj malo zadihal, so bila – kot kaže – previsoka. Prve ladje za križarjenje bi že morale prispeti, a za zdaj v Kopru prejemajo le odpovedi.

"Prva bi morala biti tukaj že pred več kot enim mesecem. Spisek prihodov je narejen za celo leto, vendar jih ladjarji sproti odpovedujejo, tako da je za zdaj odprt mesec junij," pojasnjuje Sebastjan Šik.

Največjo težavo za ladjarje predstavljajo zaprte meje, prilagajanje covidnim režimom različnih držav in načrtovanje itinerarijev.

"Videti je, da gre v smer, da bodo ladjarji za zagon dejavnosti zahtevali tako cepljenje kot testiranje potnikov. To zdaj preizkušajo na posameznih primerih, ampak enotnega modela še niso vzpostavili," pravi Šik.

Koper kot del itinerarija večine ladij vezan na Benetke

Iz sosednjega Trsta bo tako prihodnjo nedeljo na osemdnevno križarjenje do Grčije že odplula prva ladja. V Kopru so zato prepričani, da sezona še ni odpisana.

"Jaz sem prepričana, da bomo letos dočakali kakšno ladjo. Ne bo jih veliko, ampak kar koli bo prišlo, bo izredno dobrodošlo – ne samo za občino Koper, ampak tudi za prebivalce tako starega mesta kot za Slovenijo kot državo," meni Jana Tolja iz Mestne občine Koper.

Koper je ob tem kot del itinerarija večine ladij vezan na Benetke, kjer pa so letos velikim ladjam prepovedali vplutje in jih preusmerili na bližnje Mestre.

"Na Mestrah se pripravljajo novi privezi, kjer bi potniške ladje prihajale, in skoraj ne verjamem, da bi se ladijske družbe odločale, da zaradi tega, ker bodo malo ven iz Benetk, ne bi obiskale Benetk," dodaja Tolja.

Sicer pa v Kopru poudarjajo, da terminal že jutri lahko sprejme prvo ladjo.

V Kopru prejemajo odpovedi ladij za križarjenje