Zaprtje ceste na Kalič je domačine neprijetno presenetilo. Foto: TV Slovenija/zajem zaslona
Zaprtje ceste na Kalič je domačine neprijetno presenetilo. Foto: TV Slovenija/zajem zaslona

Kar nekaj Postojnčanov, ki so hoteli pripeljati otroke na Kalič, je ostalo pred zaprto cesto. Pred kamero sicer niso želeli povedati ničesar, a bili so vidno nejevoljni, saj je bil Kalič vedno dostopen. Župan občine Postojna Igor Marentič je pojasnil: "Smo zaprli cesto, izključno lastnikom parcel je to dovoljeno, zaradi same varnosti. To je zahteval tudi lastnik, ni varno gibanje na tem območju."

Smučarsko-rekreacijski center namreč že desetletja propada, nenehno je podvržen vandalizmu, nevaren je sam objekt kot tudi površine okoli njega. "Ob koncih tedna se nabere tudi do 500, 600 ljudi, 200 vozil je bilo pred 14 dnevi," pravi lastnik Kaliča Aleš Hace.

Pretekli konec tedna je tako lastnik dostop do Kaliča zaprl. "V dolžini kilometra je bila cesta zabita v obe smeri, reševalno vozilo sploh ne bi moglo priti, sam sem na neki način zakonsko odgovoren za varnost," pojasnjuje.

Na Kaliču ni niti sanitarij, ne vode in ne elektrike. Pred štirimi leti, ko ga je kupil notranjski podjetnik, je posijal žarek upanja, da bo zimski center znova zaživel, a se v vsem tem času ni premaknilo še nič.

Do včeraj, ko sta se lastnik in župan dogovorila, da najdejo zasilno rešitev za to zimo. "Ureditev zasilnih toaletnih prostorov, naj bi pa pripeljali tudi vodo, v prvem koraku v cisternah," pravi župan. Hace pa dodaja, da so se dogovorili še, da "bodo postavili mobilne ograje in zavarovali nevarne dele, da bo spluženo parkirišče, da ljudje lahko normalno parkirajo, predvsem pa, da bo nekdo urejal promet".

Vse to bo, pravijo, morda urejeno že prihajajoči konec tedna.

Lastnik zaprl pot do smučišča Kalič nad Postojno