Amsterdam je letos obiskalo več kot 20 milijonov ljudi, od katerih so bili mnogi v mestu samo en dan. Foto: Pixabay
Amsterdam je letos obiskalo več kot 20 milijonov ljudi, od katerih so bili mnogi v mestu samo en dan. Foto: Pixabay

Turistična taksa naj bi se zvišala za 12,5 %, s čimer bo postala najdražja tovrstna dajatev v Evropski uniji.

To pomeni, da se bo ob povprečni ceni sobe 175 evrov na osebo v letu 2024 taksa dvignila s 15,25 na 21,80 evra na noč. Zvišala se bo tudi turistična taksa za potnike na križarkah, z 8 na 11 evrov na obiskovalca.

V prihodnosti bodo morda morali plačati tudi dnevni obiskovalci. DutchNews.nl je citiral Hesterja van Burna, svetnika, odgovornega za finance, ki je povedal, da so se v mestnem svetu pogovarjali tudi o uvedbi nekakšne pristojbine za enodnevne izletnike, podobne tisti, ki je načrtovana v Benetkah.

Po drugi strani pa si tamkajšnja vlada prizadeva ublažiti vpliv inflacije na prebivalce z različnimi subvencijami in shemami. Davki na nepremičnine in parkirnine bodo na primer prihodnje leto ostali na sedanjih stopnjah.

"Številni prebivalci Amsterdama se še vedno trudijo obdržati glavo nad vodo zaradi močno zvišanih cen. Stroški za prebivalce se leta 2024 ne bodo več povečali. Zvišala se bo turistična taksa: obiskovalci bodo tako prispevali h glavnim nalogam mesta. To nam omogoča, da se spopadamo s posledicami čezmernega turizma in si dodatno prizadevamo za ohranjanje čistih ulic ter reševanje akutnih težav v soseskah," je povedal van Buren.