Foto: EPA
Foto: EPA

Upravljavec letališča Jožeta Pučnika je ob zagonu novega pripomočka sporočil, da je iskanje podatkov o veljavnih omejitvah na spletnih straneh odgovornih institucij za potnike zamudno. SafeScore, ki je na voljo na spletni strani ljubljanskega letališča, pregledno prikazuje informacije o vstopnih omejitvah, povezanih s covidom-19.

Pripomoček, ki je dostopen na vseh napravah, po njihovih navedbah ponuja informacije o zahtevah za testiranje, karantenskih pravilih in sprejetih cepivih glede na izbrano destinacijo. Prav tako uporabnike obvešča o omejitvah v primeru transferjev in vključuje povezave do obrazcev, ki jih je treba izpolniti za vstop v izbrano državo.

V Fraportu so se za to odločili, ker se potniki nanje že od začetka epidemije obračajo z vprašanji o pravilih in omejitvah glede potovanj. "Področje je kompleksno, saj se zahteve spreminjajo, poleg tega pa se razlikujejo še od države do države," je poudarila strokovna sodelavka za komuniciranje pri Fraportu Slovenija Monika Jelačič.

SafeScore: Ljubljana prva v celinski Evropi s tem orodjem

Predstavnik podjetja SafeScore Nicholas Gorman je poudaril, da je ljubljansko letališče z novim pripomočkom prvo v celinski Evropi s "tako naprednim pristopom".

V Fraportu so spomnili še na negativen učinek covidnih potovalnih omejitev na letalsko in turistično panogo, brez dela naj bi zaradi tega po svetu ostalo več kot 80 milijonov ljudi. "Hitro spreminjajoče se vstopne omejitve v države, ki so velikokrat sprejete brez vnaprejšnjih napovedi in otežujejo potovanja ter omejujejo svobodo gibanja, so požele številne kritike predstavnikov sektorja," so še zapisali.