Foto: EPA
Foto: EPA

Letalska družba United Airlines je "potovanje skozi čas" načrtovala s poletom UA200. Letalo naj bi 1. januarja ob 7.35 zjutraj iz Gvama poletelo do Honoluluja na Havajih, kjer naj bi pristalo 31. decembra ob 18.50. S potovanjem čez časovne pasove so pri družbi potnike želeli popeljati v preteklo leto: "Samo enkrat se živi, a silvestruješ lahko dvakrat!," so reklamirali let.

Podobni novoletni poleti niso nova praksa. Peščica letalskih družb vsako leto potnikom ponudi možnost, da ponovijo novoletna praznovanja, nekateri poleti pa to omogočajo celo večkrat na eni poti. Toda potniki poleta UA200, ki so si želeli še enkrat doživeti najdaljšo noč leta, so bili razočarani, letalo je namreč imelo zamudo. Letalo je vzletelo komaj nekaj minut pred štirinajsto, v Honoluluju pa pristalo dobre pol ure po polnoči. Potniki so sicer pridobili nekaj ur, a so ponovno odštevanje do novega leta zamudili za 34 minut.

Razočarani potniki so se o neljubem dogodku razpisali na družabnih omrežjih: "Ta let sem rezerviral posebej, da bi lahko to naredil, a sem namesto tega prejel obvestilo o zamudi."

Potniki na drugih, točnih poletih, so imeli več sreče. Letalo CX872 družbe Cathay Pacific je iz Hongkonga vzletelo 1. januarja malo čez prvo uro zjutraj, v San Franciscu pa pristalo 31. decembra ob 20.22. Tudi polet NH106 družbe All Nippon Airways je bil uspešen. Iz Tokia je letalo vzletelo 1. januarja ob 12.48, v Los Angelesu pa pristalo 31. decembra ob 17.12.