Ta številka je še vedno daleč od 26,4 milijarde dolarjev dobička, ki ga je industrija vknjižila leta 2019, preden so pandemija covida-19 in z njo povezane omejitve potovanj povzročile kaos v letalski industriji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prihodek letalskih družb naj bi prihodnje leto znašal 779 milijard dolarjev (743 milijard evrov). Foto: Reuters
Prihodek letalskih družb naj bi prihodnje leto znašal 779 milijard dolarjev (743 milijard evrov). Foto: Reuters

"V letu 2023 se bo finančno okrevanje oblikovalo s prvim dobičkom industrije po letu 2019. To je velik dosežek glede na obseg finančne in gospodarske škode, ki so jo povzročile vladne omejitve zaradi pandemije," je v sporočilu za javnost ocenil generalni direktor Mednarodnega združenja letalskih prevoznikov (IATA) po letošnjem zmanjšanju izgub, Willie Walsh.

Po njegovih besedah so številne letalske družbe dovolj dobičkonosne, da lahko pritegnejo kapital, saj si industrija prizadeva za dekarbonizacijo svoje dejavnosti. Številne druge pa imajo težave zaradi strogih predpisov, visokih stroškov, nedoslednih vladnih politik, neučinkovite infrastrukture in vrednostne verige, v kateri koristi od povezovanja sveta niso pravično porazdeljene, je opozoril.

Potniški promet je bil letos nekoliko manjši od napovedanega zaradi upočasnjevanja gospodarstva in strogih kitajskih omejitev glede covida-19. Vendar IATA pričakuje, da se bo potniški promet leta 2023 vrnil na 85,5 odstotka predkrizne ravni, še navaja AFP.