Lep oktober je mnoge zvabil v gore. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Lep oktober je mnoge zvabil v gore. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Večina planinskih koč, ki je bila zaradi vremenskih ujm poleti zaprtih, je spet dostopna po planinskih poteh. Koče v visokogorju so že zaprte, nižje ležeče pa kljub spremenljivi vremenski napovedi za čas krompirjevih počitnic odprtih vrat pričakujejo obiskovalce, ki pa se morajo za varnejši jesenski obisk gora odgovorno pripraviti in primerno opremiti.

"Vse bolj se kaže trend povečevanja tujih gostov. Do konca septembra je tako v planinskih kočah prenočilo 62 odstotkov tujcev in 38 odstotkov domačih gostov. Najbolj se to občuti v planinskih kočah osrednjega dela Julijskih Alp, ki – tudi zaradi promocijskih dejavnosti Slovenije – predstavlja največji magnet gorskega turizma v Sloveniji. Zaradi že občutne preobremenjenosti bi bila smiselna usmeritev promocije tudi na druga gorska območja Slovenije," poudarja strokovni sodelavec PZS-ja Dušan Prašnikar.

Poletje so hkrati močno zaznamovali neurja in poplave, ki so ponekod preprečili obisk gora in koč. Na srečo poškodb planinskih koč ni bilo, so pa bili poškodovani dostopi in onemogočen obisk. Najhujše razmere so bile na območju Zgornje Savinjske doline in pretežnem delu Koroške, neurja pa so klestila tudi drugod po Sloveniji. Pretežni del planinskih poti je pregledan in so normalno prehodne, nekatere pa zaradi varnostnih razmer še vedno zaprte.

 Nižje ležeče koče kljub spremenljivi vremenski napovedi za čas krompirjevih počitnic pričakujejo obiskovalce. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Nižje ležeče koče kljub spremenljivi vremenski napovedi za čas krompirjevih počitnic pričakujejo obiskovalce. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Odprtost koč se spreminja, marsikje so odprte zgolj ob koncu tedna, še posebej od novembra dalje, ko se zapirajo tudi nekatere višje ležeče koče, ki oktobra še vztrajajo za konec tedna.

Marsikje v gorah že prvi sneg

"Od visokogorskih koč je na Kredarici zaradi stalne navzočnosti dežurnih vremenoslovcev ves čas mogoče dobiti zasilno oskrbo in prenočiti v neogrevanih sobah, Dom na Komni je tudi odprt vsak dan, razen novembra in v prvi polovici decembra. Vsak dan v letu je odprt tudi Planinski dom Tamar, le zaradi sredne ujme je pot trenutno neprehodna in za varen obisk od konca tedna dalje preverite stanje poti s klicem v kočo. Za okus visokogorja bo ob lepih koncih tedna skrbela Kamniška koča na Kamniškem sedlu, posebej vabljeni pa na Koroško, kjer bodo koče tudi v jesensko-zimskem času večinoma odprte," navaja Prašnikar.

Marsikatera koča je lahko ob neugodnih vremenskih razmerah zaprta, še posebej če slabo vreme, globok sneg ali razglašena velika nevarnost snežnih plazov onemogočajo normalen in varen dostop do koče.

"V gorah je že marsikje zapadel prvi sneg, ki kot vsako leto zahteva izkušnje in znanje uporabe pravilne opreme, torej derez, cepina in čelade. Odpadlo listje, ki pokriva mokre korenine in skale, je lahko razlog za zvine, zlome in padce s poškodbami glave in hrbtenice. Planinske koče zapirajo svoja vrata. Določene poti so poškodovane po ujmah in zaradi burne erozije v gorah. Obisk gora jeseni je lahko nepozabno doživetje, če ste pripravljeni, imate primerno opremo in jo znate uporabljati. Z upoštevanjem vseh spodaj navedenih priporočil boste poskrbeli za varnejši planinski izlet in se nanj pripravili odgovorno," obiskovalcem gora na srce polaga strokovni sodelavec PZS-ja in gorski reševalec Matjaž Šerkezi.