Podobno kot v največjih gorenjskih turističnih središčih so tudi v Kranju z letošnjo turistično sezono zadovoljni. Zmoigljivosti so trenutno polno zasedene, do zdaj so letos v Kranju našteli okoli 60.000 prenočitev. Do konca leta računajo, da bodo dosegli številko 85.000. Število prenočitev sicer še ne dosega predkoronskega leta 2019 – takrat so obiskovalci poskrbeli za kar 127.000 prenočitev. Letos tako dosegajo okoli 70 odstotkov prenočitev rekordnega leta, mestni turizem se znova krepi.

"Manjka nam predvsem še večja zasedenost v času zunaj glavne sezone," je dejal direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj Klemen Malovrh, a pojasnil, da v Kranju sezonskost turizma vendarle ni tako očitna kot na nekaterih drugih destinacijah. Med gosti je približno polovica Slovencev in polovica tujcev, med katerimi prevladujejo predvsem Nemci in Italijani.

Po besedah direktorja bi si želeli še več nastanitvenih zmogljivosti, tudi infrastrukturo za avtodome. Trenutno se ureja manjše parkirišče za avtodome pri stadionu, kjer bo prostora za pet ali šest potovalnih vozil. Zaželen bi bil tudi kamp, ki ga mesto sploh nima.

Bogata kulturna dediščina in mestni utrip

Kranj, kjer naj bi bile sicer cene nastanitve nižje kot tiste v bolj uveljavljenih turističnih središčih, turiste privablja predvsem s svojo strateško lokacijo, saj je blizu številnih turističnih krajev in znamenitosti na Gorenjskem in v osrednji Sloveniji. Malovrh je sicer poudaril, da tudi samo mesto veliko ponuja.

Lani je svoja namreč vrata odprl zvonik cerkve svetega Kancijana, ki ponuja lep razgled na Kranj. Na podoben avtomatiziran način želijo obiskovalcem ponuditi tudi ogled rovov pod starim Kranjem, ki so ena najbolj prepoznavnih tamkajšnjih znamenitosti, a si jih je trenutno mogoče ogledati le z vodnikom dvakrat tedensko. Gorenjsko mesto se lahko pohvali tudi z bogato kulturno dediščino in pestrim mestnim utripom.

Letos so v poletnem času v okviru Prešernega poletja organizirali okoli 150 prireditev v mestnem jedru in še okoli 100 na podeželju. Do sredine septembra bodo ponudili še vrsto koncertov priznanih glasbenikov. 16. septembra bo v Kranju nastopil tudi mednarodno uveljavljen pevec Manu Chao. Tam poteka tudi Kranj foto fest, prihodnji konec tedna pa bo gorenjska prestolnica gostila rekreativno kolesarsko dirko L'Etape Slovenia, na katero se je prijavilo 1000 tekmovalcev, med njimi 150 iz tujine.

Načrt: postati druga lokacija s človeško ribico

Do konca leta bi radi uredili tudi informacijski center za človeško ribico, kjer se bodo lahko obiskovalci med drugim seznanili s pomenom ohranjanja podtalnih voda. "Tako bomo poleg Postojnske jame druga lokacija v Sloveniji, kjer bo mogoče videti človeško ribico," je povedal Malovrh in pojasnil, da so v Kranju človeške ribice v umetnem okolju že 60 let.

Speleobiolog Marko Aljančič je namreč leta 1960 nekdanji zakloniščni del jame v kranjskih rovih preuredil v jamski laboratorij in vanj naselili prvo kolonijo človeške ribice. Od leta 2002 v laboratoriju proučujejo tudi zelo redko črno človeško ribico. Jamski laboratorij Tular sicer ni namenjen le raziskovanju, ampak je hkrati tudi zatočišče za poškodovane človeške ribice, ki jih poplave občasno naplavijo na površje.