Foto: Televizija Slovenija/Marjeta Klemenc
Foto: Televizija Slovenija/Marjeta Klemenc

Prvo letalo Iberie so na ljubljanskem letališču pričakali z vodnim krstom in s krajšo slovesnostjo s simboličnim prerezom traku ob vzpostavitvi povezave. Z Airbusovim letalom tipa A320 je v Ljubljano po pojasnilih vodje letaliških storitev pri Fraportu Slovenija Janeza Krašnje prispelo nekaj več kot 140 potnikov, nazaj v Madrid jih je odletelo okoli 70.

Iberia bo sicer polete zagotavljala le avgusta, v upravljavcu ljubljanskega letališča pa pričakujejo, da bodo po vzoru drugih podobnih prevoznikov, kot je denimo British Airways, dobri rezultati v prvi sezoni vplivali na to, da bo poletov v prihodnjih letih več kot letos.

Krašnja računa, da bi Iberia v prihodnji poletni sezoni povečala število frekvenc poletov in tudi podaljšala sezono. "Naša želja je, da linija postane čim prej celoletna," je poudaril.

Potniki na liniji med Ljubljano in Madridom bodo imeli možnost številnih poletov prek Madrida, ki je eno večjih evropskih letalskih središč.

Foto: Televizija Slovenija/Marjeta Klemenc
Foto: Televizija Slovenija/Marjeta Klemenc

Do konca septembra z Brnika na 15 destinacij

Destinacija v Madrid je 12. z ljubljanskega letališča, do konca septembra pričakujejo še vsaj tri. "Glede na epidemiološke čase je to kar lepa številka, s katero smo zadovoljni," je dejal Krašnja, ki je med kmalu vzpostavljenimi novimi destinacijami omenil Dubaj. Prevoznik Flydubai bo neposredno v Dubaj letel trikrat tedensko, tudi pozimi, tako da v Fraportu Slovenija računajo, da bo linija celoletna.

Iberia se je pripravila na okrevanje dejavnosti potovanj, kar se kaže v poletni sezoni, ko odpira nove destinacije, ljubljanska je 114. Ljubljana je po besedah direktorja prodaje za trge Latinske Amerike in poslovnega razvoja pri Iberii Victorja Monea posebna, saj je prva destinacija, ki so jo izbrali s pomočjo sledilcev na socialnih omrežjih. Moneo je Ljubljano označil kot zeleno destinacijo z bogato dediščino in kulturo ter odlično kuhinjo. Cene povratnih vozovnic v Madrid se začenjajo pri 115 evrih.

Novega prevoznika na ljubljanskem letališču so veseli tudi v Slovenski turistični organizaciji (STO). Kot je dejal vodja predstavništva STO-ja Italija Aljoša Ota, so namreč nove linije tiste, ki lahko prinesejo nov zagon slovenskemu turizmu.

V preteklosti sta v Španijo letela zdaj propadla Adria Airways, ki je izvajala polete v Madrid in Barcelono, ter nizkocenovni prevoznik Vueling, ki je poleti 2010 letel v katalonsko prestolnico.