Ljubljanski grad. Foto: BoBo
Ljubljanski grad. Foto: BoBo

Ljubljanski grad je bil letos zaprt 25 dni, najprej v januarju in pozneje v aprilu, so pojasnili na javnem zavodu in dodali, da so se obiskovalci postopoma začeli vračati šele maja.

Od junija do konca septembra so našteli 72 odstotkov več obiskovalcev kot v enakem lanskem obdobju, spremenilo pa se je tudi razmerje med domačim in tujimi gosti – letos je bilo 66 odstotkov tujih, lani 57 odstotkov. V primerjavi s predkoronsko sezono leta 2019 pa je bilo obiskovalcev 57 odstotkov manj.

Kot so še zapisali v zavodu Ljubljanski grad, je bil leta 2019 odstotek tujih obiskovalcev 76-odstoten, med njimi so bili denimo obiskovalci iz Velike Britanije na drugem mestu, iz Združenih držav Amerike na četrtem, Južne Koreje na petem. V lanskem in letošnjem letu obiskovalcev iz teh držav med prvimi šestimi tujimi državami niso zaznali.

S tirno vzpenjačo, ki je letos mirovala 98 dni, se je med junijem in septembrom peljalo 103.384 potnikov, kar je 99 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Primerjava tega obdobja z letom 2019 pa kaže na 65-odstotni upad.

V Celico so se po lanskem mrku vrnili tudi ameriški turisti (fotografija je simbolična). Foto: BoBo
V Celico so se po lanskem mrku vrnili tudi ameriški turisti (fotografija je simbolična). Foto: BoBo

Po lanskem mrku vrnitev Američanov
Tudi v Hostel Celica, ki je v upravljanju Javnega zavoda Ljubljanski grad, so se obiskovalci začeli postopoma vračati v maju, ko so ga zapustili zadnji zaposleni in prostovoljci UKC-ja Ljubljana. V hostlu so v obdobju med junijem in septembrom imeli 79-odstotno zasedenost ležišč, kar pomeni skoraj 100-odstotno povečanje zasedenosti glede na enako obdobje lani.

V primerjavi z uspešnim turističnim letom 2019 sta po podatkih zavoda izstopala zlasti letošnji avgust in september, ko so v primerjavi z letom 2019 imeli le 10-odstotno nižjo zasedenost.

Večina gostov je bila tujih, ki so pogosto pripotovali z avtomobilom. Tako kot lani je bil največji delež gostov iz Nemčije, sledili so gostje iz Nizozemske, Francije in Belgije. Precej manj je bilo angleških in italijanskih gostov, po lanskem mrku pa so se vrnili Američani, so še zapisali.