Naslovnico knjižne izdaje Lonely Planet's Best in Travel 2022 krasi Piran. Foto: STO
Naslovnico knjižne izdaje Lonely Planet's Best in Travel 2022 krasi Piran. Foto: STO

Strokovna komisija na osnovi predlogov številnih zaposlenih, novinarjev in blogarjev Lonely Planeta ter založniških partnerjev v publikaciji Best in Travel vsako leto razglasi deset držav, destinacij in mest, ki jih bralcem priporočajo za obisk.

Letošnja že 17. izdaja je posebno pozornost pri izboru desetih priporočenih destinacij namenila trajnostnim potovalnim izkušnjam. Slovenijo izpostavlja kot zeleno destinacijo, pri čemer poudarja predvsem trajnostno usmeritev in njeno izredno naravno bogastvo.

Odgovorno potovanje je že desetletja del slovenskega načina življenja in Slovenija je tako postala vodilna država na svetu v razvoju trajnostnih turističnih strategij, saj daje prednost kakovosti pred količino in lokalni skupnosti pred potrošništvom.

Tom Hall, Lonely Planet

Lonely Planet izpostavlja Slovenijo tudi kot eno najzanimivejših novih kulinaričnih destinacij v Evropi. Navajajo letošnji vodnik Michelina, ki je k lanskim prejemnikom dodal še eno restavracijo z eno zvezdico. Število restavracij z zvezdicami se je povzpelo na sedem, skupno pa je v Michelinov vodnik uvrščenih 53 restavracij. Slovenija je bila zaradi svoje izjemne kulinarike, ki v ospredje postavlja trajnost, tudi okronana z nazivom Evropska gastronomska regija 2021, poudarjajo.

Slovenija je obiskovalcem ponudila tudi več novih pohodniških in kolesarskih poti, med drugim gastronomsko pot Green Gourmet Route, ki spodbuja obiskovalce, da s kolesom raziščejo slovenske destinacije in jih spoznavajo skozi gastronomska doživetja. Obiskovalce vabi tudi krožna turnokolesarska pot Juliana, ki jih popelje na 290 km dolgo potovanje po lepi gorski pokrajini Julijskih Alp. Pri Lonely Planetu poudarjajo, da nova aktivna doživetja podpirajo osrednjo promocijsko tematiko STO-ja za leti 2022 in 2023, to sta aktivni oddih in športni turizem.

"Velika čast za Slovenijo"
Direktorica Slovenske turistične organizacije Maja Pak je ob priložnosti uvrstitve Slovenije med prvih pet priporočenih destinacij Lonely Planeta za leto 2022 dejala: "Umestitev Slovenije na peto mesto lestvice top desetih destinacij, ki jih za nepozabna in trajnostna doživetja v prihodnjem letu priporoča eden najvidnejših medijev na področju potovanj, je za Slovenijo velika čast. Popotniški vodnik Lonely Planet Best in Travel 2022 se ponaša s potencialnim dosegom kar 100 milijonov bralcev po vsem svetu. Še posebej veseli, da je Lonely Planet pri pripravi aktualnega seznama priporočenih destinacij za leto 2022 posebno težo namenil prav trajnostim in aktivnim doživetjem ter gastronomiji. Priznanje pomeni ponovno potrditev pravilnosti usmeritve slovenskega turizma v edinstvena zelena, aktivna in butična doživetja in hkrati močno spodbudo za sodelovanje STO-ja s slovenskim turističnim gospodarstvom in drugimi subjekti v prihodnje."

Poleg Norveške je Slovenija edina evropska država, ki se je uvrstila na ta seznam Lonely Planeta. Foto: STO
Poleg Norveške je Slovenija edina evropska država, ki se je uvrstila na ta seznam Lonely Planeta. Foto: STO

Tom Hall, predstavnik Lonely Planeta (Lonely Planet's VP of Experience), pa je povedal: "Odgovorno potovanje je že desetletja del slovenskega načina življenja in Slovenija je tako postala vodilna država na svetu v razvoju trajnostnih turističnih strategij, saj daje prednost kakovosti pred količino in lokalni skupnosti pred potrošništvom. S svojo ponudbo resnično nepozabnih doživetij, ki segajo od Alp do Jadrana, ostaja inovativna in je v zadnjem letu ponudila številne nove kulinarične in kolesarske poti, ki temeljijo na skupnosti in omogočajo obiskovalcem, da izkoristijo možnosti za bogata naravna in kulturna doživetja. Slovenija se je na letošnjo lestvico destinacij v Best in Travel uvrstila tako visoko zaradi svojih nenehnih prizadevanj za oblikovanje trajnostnih rešitev v turizmu in prav zato smo jo tudi izbrali za destinacijo, ki bo na naslovnici knjige."

Številni uspehi za slovenski turizem
Slovenija že vrsto let uživa pozornost in ugled tuje strokovne in medijske javnosti kot trajnostni zavezana destinacija. Leta 2016 je bila razglašena za najbolj trajnostno državo na svetu, potem ko ji je nizozemska organizacija Green Destinations kot prvi državi v celoti podelila znak zelene destinacije.

V letu 2017 je Sloveniji pripadla nagrada National Geographic World Legacy Destination Leadership, leta 2018 pa je v okviru nagrade sustainable destinations 2018 prav Slovenija postala najboljša destinacija v Evropi. K tem nagradam je ključno prispevala Zelena shema slovenskega turizma (ZSST).