Opice so se morale za prigrizke tudi malo potruditi. Foto: Reuters
Opice so se morale za prigrizke tudi malo potruditi. Foto: Reuters

Prebivalci pokrajine Lopburi se po tradiciji s sadno pojedino zahvalijo opicam, da pomagajo privabljati turiste v osrednji del Tajske. V mestu Lopburi so prostoživečim opicam podarili dve toni sadja in zelenjave v skupni vrednosti 100.000 bahtov (2600 evrov).

"Sladica dneva je durian, ki je zelo drag. Lopburske opice imajo pač rade drage stvari," je za Reuters povedal dolgoletni organizator festivala, Yongyuth Kitwatanausont, ki želi z izkupičkom letošnjega festivala tudi priskrbeti okoli sto invalidskih vozičkov za tamkajšnje prebivalstvo.

Domačini so opicam pripravili dve toni sadja in zelenjave. Foto: Reuters
Domačini so opicam pripravili dve toni sadja in zelenjave. Foto: Reuters

Opičji festival, ko več sto makakov pridrvi na ulice v iskanju naslade, namreč običajno privabi številne turiste, ki prispevajo v mestno blagajno.

"Zelo sem vesel, da sem videl to, prihodnje leto morda pridem spet," je povedal maroški turist Ajub Bukhari, medtem ko so opice plezale po turistih in jim skušale ukrasti telefone.

Na Tajsko se vračajo turisti

Turizem na Tajskem se počasi vrača na pota stare slave. Novembra je državo obiskalo 100.000 turistov, kar je več kot vse preostale letošnje mesece skupaj, ko so bile meje zaradi pandemije covida-19 zaprte.

Tajsko ministrstvo za turizem je ob odprtju mej 1. novembra ocenilo, da bo državo letos obiskalo 180.000 turistov. Za primerjavo, leta 2019 je Tajsko obiskalo 40 milijonov popotnikov.

Opičji objem. Foto: Reuters
Opičji objem. Foto: Reuters

Številne turiste privlačijo predvsem krasne tajske plaže, zato so napol udomačene opice za pokrajino v osrčju države še toliko pomembnejše. "Prvič v dveh letih lahko opice jedo različne vrste sadja in zelenjave, vesela sem zanje," je za Reuters povedala domačinka Thanida Phudjeeb.

Opice med zaprtjem preplavile Lopburi

Še pred pol leta sicer domačini do opic niso bili tako ljubeči. Številni so si namreč morali tudi ograditi domovanja, saj so opice ob pomanjkanju turistov, ki bi jih krmile, v iskanju hrane preplavile ulice mesta Lopburi.