Trgovci z nepremičninami (in otoki) poročajo, da je povpraševanje po zasebnih otokih v mesecih po izbruhu pandemije naravnost eksplodiralo, pri čemer je eden izmed njih za New York Times povedal, da takega prometa ni imel že 20 let.

Situacijo je izkoristila tudi skupina Blue Estate, ki na Bahamih gradi umetni otok z razkošnimi nastanitvami, imenovan Blue Estate Island. In čeprav se cene nepremičnin začnejo pri 19.800 dolarjih in se dvignejo vse do milijarde, je agencija zasuta s povpraševanji.

"Modri otok" leži 25 minut vožnje z letalom od bahamske prestolnice Nassau ter uro in pol od Miamija. Ko bo dokončan, bo otok meril 1500 x 1000 metrov (površina pol Monaka), na njem pa bo lahko živelo do 15.000 ljudi. Projekt oglašujejo kot "najbolj ekskluzivno zasebno rezidenco", otok pa se bo zaradi izvrstne lokacije ponašal s kar 340 dnevi sonca na leto.

"Sprva nas je skrbelo, da bo pandemija negativno vplivala na projekt," je za CNN povedal tiskovni predstavnik skupine Erik Schmidt. "A k sreči se je obrnilo povsem drugače. Nekatera okrožja so že skoraj povsem razprodana, ekipa pa je zasuta s povpraševanji in vprašanji."

Od garsonjer do graščin

Na voljo je širok razpon domovanj, od 20 kvadratnih metrov velike garsonjere za 19.800 dolarjev do stanovanj z balkonom za 194.400 dolarjev, od vrtne vile s petimi spalnicami za 54 milijonov dolarjev do dveh "megagraščin" po 1,15 milijarde dolarjev. Tisti, ki imajo dovolj pod palcem, da si lahko privoščijo zadnjo, bodo morali predložiti prepričljiv arhitekturni koncept, da bi jim nakup odobrili, imajo pa že eno prijavo.

Otok, zgrajen z "betonskimi moduli ultravisoke zmogljivosti", bo imel lastno vrhunsko zdravstveno kliniko in mednarodno šolo za otroke od drugega leta starosti do univerzitetnih diplomantov.

Schmidt pravi, da nimajo kakih posebnih zahtev, kdo lahko postane prebivalec Blue Estate Islanda – dobrodošli so vsi, ki si to lahko privoščijo in upoštevajo pravila. Stalni prebivalci, ki na Bahamih delajo (ali lahko delajo na daljavo), lahko zaprosijo za vrsto poslovnih licenc, veljavnih leto dni, davka pa so oproščeni. Prav tako kupci ne potrebujejo vizumov, prebivalci pa lahko na otoku ostanejo, kolikor časa hočejo.

Blue Estate bo ponujal tudi vrsto klubov ob morju, bazenov v slogu lagun, igrišč, trgovin, restavracij in barov. Čeprav je težko oceniti, koliko je na porast povpraševanja vplivala pandemija, pa Schmidt pravi, da so številni kupci oz. interesenti izrazili zaskrbljenost nad situacijo v svojih domovinah – tako zasebno kot poslovno. "Nezadovoljstvo je vedno bilo in bo ostalo glavni dejavnik sprememb," meni.

Večina kupcev je sicer Američanov, so pa nekatere nepremičnine kupili še Kanadčani, Kitajci in Evropejci.

Zelena destinacija

Gradnja otoka naj bi se začela prihodnje leto, povsem dokončan pa naj bi bil projekt šele leta 2026, bo pa nekaj domovanj na voljo že v sredini leta 2023. Blue Estate si želi biti ena "najbolj zelenih skupnosti na svetu", zato bodo vso energijo na otoku črpali iz obnovljivih virov, plastika za enkratno uporabo in izpusti pa bodo prepovedani.

Blue Estate bo odprt tudi za tiste, ki na otoku ne živijo, a bodo morali obiskovalci zaprositi za dovoljenje oz. vizum, saj bodo na otok spustili samo določeno število ljudi naenkrat. Za obiskovalce bosta na voljo dva hotela.

Otok bo imel posebno samodejno zaščito pred orkani, v najslabšem primeru pa lahko tudi celotni otok "umaknejo s trase neurja". Čeprav je Blue Estate prvi tovrstni projekt, pa Schmidt meni, da bo v prihodnosti takih projektov več, še posebej ker ljudje zdaj ob pandemiji precej bolj iščejo izolirane lokacije.