Pri EasyJetu je bilo na vrhuncu sezone skoraj 300.000 potnikov na dan. Temu številu se bodo skušali približati že to poletje. Foto: Reuters
Pri EasyJetu je bilo na vrhuncu sezone skoraj 300.000 potnikov na dan. Temu številu se bodo skušali približati že to poletje. Foto: Reuters

Z odstranitvijo zadnje vrste sedežev v svoji floti A319 je EasyJet dejal, da bo lahko letel s tremi člani kabinskega osebja namesto s štirimi.

Zadnjih šest sedežev je običajno rezerviranih v zadnjih dneh pred odhodom, tako da prodaja največ 150 vozovnic ne bo vplivala na stranke, ki načrtujejo poletno potovanje, so sporočili iz letalske družbe.

Poleti bi še vedno izpolnjevali predpise Uprave za civilno letalstvo (CAA) o zahtevanem številu kabinskega osebja, ki temelji na številu fizičnih sedežev, ne pa na podlagi potnikov na krovu, piše britanski BBC.

Letalske družbe in letališča v Združenem kraljestvu se že od velike noči spopadajo s pomanjkanjem osebja, saj se je povpraševanje po potovanjih znova povečalo po odpravi protikoronskih ukrepov.

Številne letalske družbe, vključno z EasyJetom, zaposlujejo novo kabinsko osebje za zamenjavo osebja, ki je bilo odpuščeno med pandemijo. Strokovnjaki napovedujejo, da se bodo kadrovske težave nadaljevale še vsaj eno leto.

Dodatne težave letalskim družbam povzročajo zamude pri pridobivanju varnostnega dovoljenja za novo osebje. To pomeni, da novinci ne morejo začeti usposabljanja.

Sekretar za promet Grant Shapps je pred kratkim povedal parlamentarnemu odboru za promet, da bo vlada letalskim družbam dovolila, da začnejo usposabljati osebje, preden dobijo varnostno dovoljenje.