Manjši ponudniki želijo, da bi jim to lahko kmalu omogočili, prednost vidijo v tem, da lahko sprejmejo manjše število gostov. Da je povpraševanja vse več, smo se prepričali v Šalovcih na Goričkem.

Foto: TV SLO, zajem zaslona
Foto: TV SLO, zajem zaslona

Družina Martinec si je pred več kot dvema desetletjema v Dolencih uredila domačijo, z namenom, da se umaknejo iz mestnega vrveža. Kmalu je prerasla v sonaravno kmetijo, kjer danes skrbijo za približno 200 živali. "Od tega 16 alpak, ki jih imamo od leta 2008, za približno 150 koz, za nekje 35 ovc. Na srečo si lahko ljudje pridejo ogledat živali, to je v redu," je povedala Urška Martinec s kmetije Mali raj Dolenci.

Zjutraj jih najprej pozdravi sonček, dela jim tudi v sirarni ne manjka. Vrata sob za turiste pa so zaprta, zato je vse težje. Klicev gostov je vse več, zato si želijo, da bi vsaj zanje lahko odprli apartmaje s svojo kuhinjo in sanitarijami.

"Upamo, da bomo lahko čim prej, ampak po mojih izkušnjah pred junijem ne bo nič. Do takrat pa se bomo morali še močno truditi, da zdržimo, da vse fiksne stroške poravnamo, da sploh preživimo," je dodal Štefan Martinec.

Foto: TV SLO, zajem zaslona
Foto: TV SLO, zajem zaslona

Podobno je v bližnjem turističnem namestitvenem centru, ki ga je uredila občina na območju nekdanje učilne zidane. A tod vrveža otrok že nekaj časa ni slišati. Ta del krajinskega parka Goričko je lani obiskalo rekordno število domačih gostov, številni bi se radi vrnili tudi letos, zato je župan naslovil prošnjo na obrtno-podjetniško zbornico. "Da bi omogočili, da bi se manjši obrati na podeželju odpirali pred večjimi kompleksi in tako tudi omogočili poslovanje v našem primeru javnega zavoda, ki je bil v različnih PKP-jih pozabljen s strani države," je povedal Iztok Fartek, župan občine Šalovci.

V upanju na boljše čase so tako v Markovcih kot marsikje drugje že vse pripravili za prihod gostov.

Turizem na Goričkem