Foto: Radio Maribor/Nataša Kuhar
Foto: Radio Maribor/Nataša Kuhar

Še naprej je razmerje med ustvarjenimi prenočitvami domačih in tujih gostov odločno v korist drugih, saj so tujci v štajerski prestolnici ustvarili kar 93 odstotkov vseh prenočitev, med gosti je bilo tradicionalno največ turistov iz Nemčije, Poljske, Češke, Nizozemske in Avstrije.

Sicer pa so v Mariboru v prvih sedmih mesecih v primerjavi z istim obdobjem lani našteli 159-odstotno rast števila prenočitev, medtem ko je bila rast turističnih prihodov 128-odstotna. Med gosti, ki so v mestu prenočili, je bilo 84 odstotkov tujcev, zlasti iz Nemčije, Poljske, Hrvaške, Avstrije in Češke, v Mariboru pa so v povprečju preživeli 2,3 dneva.

Kot je ob tem povedal direktor zavoda za turizem Jure Struc, so dosedanji rezultati zelo spodbudni, saj so se v Mariboru kljub omejitvam zaradi epidemije v začetku leta po številu prenočitev že močno približali rezultatom iz leta 2019. Nadaljevanje tega pričakujejo tudi v poznem poletju in jeseni, ko bodo še naprej v vrtincu raznovrstnega dogajanja.

"Že danes bomo v mestu pozdravili 500 tekmovalcev ljubiteljske malonogometne lige prvakov iz 17 držav. Če nam načrtov in programa dela ne bo spet prekrižala epidemija, sta pred nami pestra jesen in, tako kaže, uspešen zaključek turističnega leta," je dodal Struc.

Tudi Vasja Ilešič, direktor podjetja 5Start, ki v mestu in na Pohorju upravlja hotela Betnava in Inn Hotel ter Pohorje Village Resortom, je izrazil zadovoljstvo s poletno turistično sezono, še zlasti po tistem, ko je bila ta zaradi konca veljavnosti turističnih bonov zanje precejšnja neznanka.

"Z veseljem se pripravljamo za jesensko in zimsko sezono, saj smo v stiku s tujimi poslovnimi partnerji in agencijami," je dejal Ilešič, sicer tudi vodja kooperative mariborskih malih hotelirjev.

Po njegovih besedah so poleti zaznali zelo različne goste, od tranzitnih predvsem iz Češke, Slovaške in Poljske, nekaj je bilo Skandinavcev, znova pa se k njim vračajo tudi njihovi ciljni poletni gostje iz držav Beneluksa, ki najbolj znajo ceniti naravo. Precej je bilo tudi športnikov, ki so poletje izkoristili za priprave na novo sezono.