Martinovo je za vinarje sicer največji praznik. Foto: BoBo
Martinovo je za vinarje sicer največji praznik. Foto: BoBo

Tradicionalno martinovanje kleti Vinakoper, ki je na večdnevnem slavju mladega vina običajno združevalo več dogodkov, bodo tudi letos zaradi slabe epidemiološke slike v državi odpovedali. "Ker je zdravje naših zaposlenih, naših kupcev in partnerjev ter ne nazadnje vseh prebivalcev Slovenije za nas na prvem mestu, smo se odločili, da martinovanje tudi letos odpovemo," je sporočil direktor podjetja Vinakoper Borut Fakin in poudaril, da so vsi letošnje martinovanje težko pričakovali, saj naj bi zastavili raznoliko dogajanje.

Sorodna novica Odpovedi martinovanj po Sloveniji se vrstijo

"Martinovo je za vse vinarje največji praznik," je še priznal in dodal, da bi bogato letino z veseljem praznovali drugače, a je epidemija znova prekrižala načrte. "Ker smo odgovorni in si želimo, da bi se razmere v državi čim prej normalizirale, ljudi spodbujamo k intimnejšim oblikam praznovanja tega velikega praznika," je še poudaril Fakin in dodal, da bodo v ta namen del sredstev, ki so jih nameravali nameniti organizaciji martinovanja, namenili za brezplačno testiranje s hitrimi antigenskimi testi.

Na martinovo bodo tako poklonili brezplačno testiranje, ki bo tako za zaposlene v kleti Vinakoper kot tudi za vse preostale obiskovalce na voljo 11. novembra, med 11. in 16. uro, na parkirišču pred Vinskim butikom Vinakoper.

Tudi martinovanja v Sežani ne bo

Martinovanju so se v duhu družbene odgovornosti zaradi "zelo slabih epidemičnih razmer tako v državi kot v kraških občinah in zagotavljanja preprečevanja širjenja okužb s covidom-19" odpovedali tudi pri Območni razvojni agenciji Krasa in Brkinov, d. o. o., ter občini Sežana. Martinovanje v Sežani bi sicer moralo potekati 13. novembra.

"Ker je zdravje v tem trenutku najpomembnejše, pozivamo tudi vse ponudnike, ki bodo organizirali odprte kleti in martinovanja v manjšem obsegu, da ravnajo odgovorno in upoštevajo ukrepe ter priporočila za preprečitev širjenja covida-19," je še zapisal Aleš Vodičar, direktor ORA Krasa in Brkinov, d. o. o.