Uporaba zaščitnih mask se še vedno priporoča. Foto: EPA
Uporaba zaščitnih mask se še vedno priporoča. Foto: EPA

Evropska agencija za varnost v letalstvu (EASA) in Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) sta se predvsem zaradi ravni precepljenosti, naravno pridobljene imunosti proti covidu-19 in odprave večine protikoronskih omejitev v državah članicah Evropske unije odločila za omilitev skupnih pravil. Tako na letališčih in v letalih v EU-ju uporaba zaščitnih mask načeloma ne bo več obvezna.

Letalske družbe naj bi ohranile sisteme zbiranja podatkov. Foto: EPA
Letalske družbe naj bi ohranile sisteme zbiranja podatkov. Foto: EPA

Kljub novim pravilom, ki bodo začela veljati v ponedeljek, 16. maja, se uporaba zaščitnih mask še vedno priporoča kot eno najučinkovitejših zaščit proti okužbi s covidom-19.

Tudi po tem datumu se bodo pravila med letalskimi družbami načeloma razlikovala – za polete na destinacije in z destinacij, kjer uporaba mask v javnem prometu ostaja obvezna, EASA in ECDC še naprej svetujeta uporabo mask tudi na letalih in letališčih. Izjema so tudi posebej ranljivi potniki, ki jim, ne glede na siceršnja pravila, priporočajo uporabo mask, po možnosti tipa FFP2/N95/KN95.

Gre le za začetek procesa rahljanja ukrepov

"Za vse nas je veliko olajšanje, da končno prihajamo na stopnjo v pandemiji, ko lahko začnemo rahljati zdravstvene zaščitne ukrepe. Številni potniki in tudi člani letalskih posadk si močno želijo, da maske ne bi bile več obvezen del letalskega prometa. Zdaj smo na začetku tega procesa," je dejal izvršni direktor EASA Patrick Ky in dodal, da bi potniki morali še naprej spoštovati zahteve svoje letalske družbe in v primerih, ko preventivni ukrepi niso obvezni, sprejemati odgovorne odločitve in spoštovati izbiro drugih potnikov.

Maske v letalskem prometu ne bodo več obvezne

Glede ohranjanja varne medsebojne razdalje v zaprtih prostorih EASA in ECDC sicer svetujeta, da se ta čim bolj spoštuje še naprej, a obenem upravnike letališč pozivata k pragmatičnosti. Če bi na primer dosledno ohranjanje varne razdalje povzročilo nastajanje gneče na drugih lokacijah, naj pri njem raje ne vztrajajo.

V zvezi z zbiranjem dodatnih podatkov o letalskih potnikih preko posebnih obrazcev, ki so bili uvedeni v času pandemije, zdaj pa jih večina držav ne zahteva več, se letalskim družbam svetuje, da ohranijo sisteme zbiranja teh podatkov v pripravljenosti. Že ob morebitnem pojavu nove, nevarnejše različice covida-19 se lahko namreč izkažejo za zelo pomembne.