Velenje je slavilo v kategoriji večjih mest, čeprav je spletno glasovanje na prvo mesto postavilo Celje. Foto: BoBo
Velenje je slavilo v kategoriji večjih mest, čeprav je spletno glasovanje na prvo mesto postavilo Celje. Foto: BoBo

Sklepna prireditev Moja dežela – lepa in gostoljubna je tokrat zaradi omejitvenih ukrepov v luči pandemije covida-19 potekala v obliki posebne prireditvene oddaje, v okviru katere so se predstavili prejemniki nazivov. Vseslovenska akcija v organizaciji Turistične zveze Slovenija (TZS) je potekala pod častnim pokroviteljstvom predsednika vlade Janeza Janše.

V tokratnem natečaju je sodelovalo 37 izletniških krajev, 39 mest, 13 turističnih krajev, 13 zdraviliških krajev, sedem mladinskih hostlov, 19 kampov in glampingov, 16 tematskih poti ter Petrolovi bencinski servisi. Strokovna komisija, ki so jo sestavljali krajinarji, geografi, turistični delavci, arhitekti, etnologi in drugi, je ocenjevanje opravljala od 1. avgusta do sredine septembra. Posebno pozornost so namenili celoviti ekološki urejenosti krajev in kakovosti turistične ponudbe. "Zagotoviti si želimo takšno kakovost tekmovanja, ki bo bistveno vplivala in spodbujala trajnostni razvoj turizma in pozicionirala Slovenijo kot zeleno, aktivno in zdravo," so zapisali na spletni strani TZS-ja. Del ocene so spet prispevali tudi spletni glasovalci.

Velenje in Slovenj Gradec slavila že drugič zapovrstjo

Velenje je slavilo v kategoriji večjih mest, sledilo mu je Celje, na tretje mesto pa se je uvrstil Kranj. V kategoriji srednjih mest sta se za Slovenj Gradcem zvrstila Ptuj in Nova Gorica, med manjšimi kraji pa sta prvo trojico poleg Cerkelj na Gorenjskem sestavljala še Radlje ob Dravi in Šentjur pri Celju.

Bovec je slavil v kategoriji turističnih krajev. Foto: Spletna stran/ThinkSlovenia
Bovec je slavil v kategoriji turističnih krajev. Foto: Spletna stran/ThinkSlovenia

Med turističnimi kraji je prvo mesto v letošnjem izboru pripadlo Bovcu, sledita pa Radovljica in Bohinj z Bohinjsko Bistrico, med zdraviliškimi kraji pa je prvo mesto pripadlo Laškemu, ki se je uvrstilo pred Rogaško Slatino in Podčetrtek. Med izletniškimi kraji je tokrat slavil Gorsko-turistični center Kope, sledita mu Črna na Koroškem in Begunje na Gorenjskem.

Spletno glasovanje je medtem prvo mesto za urejenost med večjimi mesti dodelilo Celju, med zdraviliškimi kraji Laškemu in med turističnimi kraji Izoli.

Najlepša mestna, vaška in trška jedra

Priznanje za najlepše urejeno mestno jedro je prejel Črnomelj, ki mu sledita še Kamnik in Slovenj Gradec, najlepše vaško jedro ima Šmartno v Goriških brdih, za katerim sta se uvrstila še gorenjska kraja Stara Fužina in Adergas, najlepše trško jedro pa ima Črna na Koroškem, ki mu sledita zgornji trg v Šentjurju in Ribčev Laz.

Med glampingi je prvo mesto vnovič pripadlo Glamping Olimia Adria village.  Foto: Spletna stran/Glamping Olimia
Med glampingi je prvo mesto vnovič pripadlo Glamping Olimia Adria village. Foto: Spletna stran/Glamping Olimia

Najboljši kamp je spet Kamp Danica v Bohinjski Bistrici, glamping pa vnovič Glamping Olimia Adria village. Prvo mesto med mladinskimi prenočišči je tudi letos zasedel MCC Hostel Celje. Naj tematska pot je postala Učna pot Drvošec ob Cerkniškem jezeru, najbolje ocenjen Petrolov servis pa je postal tista na Kolodvorski ulici v Kopru.

Tekmovanje poteka vse od leta 1991, tako da bo naslednje leto jubilejni 30. izbor. V TZS so se priprav nanj že lotili.