Čas prvomajskih dopustov je tudi priložnost za oddih na kateri od turističnih kmetij. Po registru kmetijskih gospodarstev, ki ga vodi kmetijsko ministrstvo, je pri nas trenutno 1348 oblik turizma na kmetiji. Med njimi so izletniške kmetije, vinogradniške osmice, največ, kar 740, pa je kmetij z nastanitvijo.

Obisk domačih gostov za prvomajske praznike je sicer močno odvisen od vremena, to pa ne velja za tuje skupine. Medtem ko so v obdobju covida-19 prevladovali Slovenci, je bilo lani domačih obiskovalcev polovica, kaže pa, da se bo razmerje znova obrnilo v korist tujih.

Preteklo leto po številu obiskov in prenočitev na kmetijah podobno letu 2019

Zanimanje za obisk ali nastanitev na turističnih kmetijah v zadnjih letih raste. "Največ zanimanja je za kmetije z nastanitvijo in izletniške kmetije, ki so lahko hkrati povezane v eno kmetijo," je povedal Jože Soklič, predsednik Združenja turističnih kmetij Slovenije, ki je obenem poudaril, da imajo slovenske kmetije bogatejšo kulinarično ponudbo v primerjavi z agroturizmi v tujini.

Po besedah Renate Kosi s Kmetijsko-gozdarskega zavoda Celje, se bo zanimanje za tovrstni oddih na podeželju ohranil. Preteklo leto je bilo namreč po številu obiskov in prenočitev na kmetijah podobno zelo uspešnemu letu 2019 – približno 115.000 gostov je ustvarilo 252.000 prenočitev.

Na spletnih straneh turističnih kmetij bodo kot darilne bone kmalu začeli prodajati tudi bone Združenja turističnih kmetij Slovenije.