Mehiška vlada je izkušnje s potapljanjem v kletkah navedla kot posebej škodljive. Foto: EPA
Mehiška vlada je izkušnje s potapljanjem v kletkah navedla kot posebej škodljive. Foto: EPA

Mehiška vlada se je odločila, da bo preprečila dejavnosti, povezane z morskimi psi, kot so potapljanje v kletkah, športni ribolov in opazovanje morskih psov, da bi zaščitila morske pse v biosfernem rezervatu Isla Guadalupe, ki vključuje ta otok, poroča TV Azteca, podružnica CNN-ja.

Ta odločitev bo vplivala na nekoč živahno turistično gospodarstvo otoka Guadalupe, vplivala bo na turistična in čarterska podjetja, ki ponujajo odprave na to območje, piše CNN.

Mehiška vlada je izkušnje s potapljanjem v kletkah navedla kot posebej škodljive, češ da je običajna praksa podjetij, da v vodo vstavijo vabe ali druge "privlačne snovi", da bi gostom omogočila bolj razburljivo podvodno izkušnjo.

Prepovedani so tudi brezpilotni letalniki, razen v omejenih primerih, ko se uporabljajo za spremljanje dejavnosti rastlin in živali v rezervatu.

Kljub temu nekateri organizatorji potovanj še vedno upajo, da odločitev morda ni trajna.

Nautilus Dive Adventures, kanadsko podjetje za potapljaški turizem, je eno tistih, ki si želijo, da se bodo vrnili na otok Guadalupe. "Narodni park velikega belega morskega psa na otoku Guadalupe bo ponovno odprt," je podjetje sporočilo na svoji spletni strani. "Lahko bo to jutri ali čez pet let. Nevladna organizacija, željna moči, je lahko prišla v vlado in omogočila ustavitev. Ta pa ne bo trajna." Podjetje ni imenovalo nevladne organizacije, za katero verjame, da stoji za omejitvami v turizmu.

Mednarodna zveza za ohranjanje narave (IUCN) velike bele pse šteje za "ranljivo" vrsto, kar je ena stopnja klasifikacije manj kot ogrožena vrsta. Cilj biosfere pa ni samo zaščititi habitat morskega psa. Na otoku Guadalupe domujejo tudi delfini in kalifornijski morski levi.