Po besedah direktorice Zavoda za turizem Maribor Pohorje Doris Urbančič Windisch so se rezervacije junija kar odprle, čeprav še vedno lahko govorijo le o okoli 35-odstotni povprečni zasedenosti nočitvenih zmogljivosti. Med gosti je bilo na Pohorju okoli 80 odstotkov takih, ki so unovčili turistične bone, v glampingih 60 odstotkov, medtem ko je bilo v mestnih hotelih takih le deset odstotkov.

Pot med krošnjam je čudovita možnost za ogled pohorske narave. Foto: EPA
Pot med krošnjam je čudovita možnost za ogled pohorske narave. Foto: EPA

Napovedi za julij so zaradi nejasnosti glede razmer v sosednjih državah in prestavljanja držav z zelenega na rumeni seznam ali obratno negotove. To so predvsem hrvaški gostje, ki so rezervirane nočitve v mestnih hotelih začeli množično preklicevati. "Pohorski hoteli in druge zmogljivosti na tem območju bodo julija in avgusta dobro zasedeni. Med takimi je na primer čokoladna vas z 80-odstotno zasedenostjo, edini večji odprti hotel na Pohorju Bellevue pa je zaseden skoraj 50-odstotno. Tudi v manjšem hotelu Tisa so junija imeli že kar nekaj obiska, okoli 30 rezervacij tudi s turističnimi boni," je dejala direktorica mariborskega zavoda za turizem.

Povpraševanje po Pohorju torej je, večja težava je po njenem mnenju v tem, da trenutno zaradi že dalj časa negotovih razmer nekateri hoteli na Pohorju in pod Pohorjem sploh niso odprti. Terme Maribor tako še vedno niso odprle Habakuka, tako pa naj bi bilo vsaj še do konca leta. Medtem je hotel Arena, za katerega DUTB še vedno išče novega lastnika, nedavno prevzel novi najemnik, ki že vabi goste.

Povpraševanja je kar nekaj tudi za manjša prenočišča in koče.

Goste zanimajo predvsem individualne nastanitve

V Termah Ptuj imajo za letošnje poletje trenutno med 70- in 90-odstotno zasedenost, pri čemer naj bi bili pričakovano največji delež domači gosti, ki deloma uveljavljajo turistične bone. Med tujimi gosti jih bo največ iz Avstrije, Češke in Nemčije. Kot so povedali v Savi Turizmu, katere del so ptujske terme, so gostje letos še posebej navdušeni nad novim naseljem mobilnih hišic, precej jih zanima tudi štirizvezdični hotel Primus s centrom dobrega počutja ter vodnim parkom.

Tudi sicer v vseh destinacijah Sava Hotels & Resorts, med katere spadajo še Sava Hoteli Bled, Terme 3000, Zdravilišče Radenci ter njihovi obalni hoteli, od konca junija opažajo dobro dinamiko rezervacij. Nekateri hoteli so bili zadnji konec tedna junija že polno zasedeni, zelo dobro je tudi povpraševanje za julij in avgust.

Kot še dodajajo, gostje povprašujejo predvsem po bivanju v individualnih nastanitvah, hotelih višje kategorije, dejavnostih v naravi, zanima jih raziskovanje okolice. Tudi vodni parki in centri dobrega počutja so poleti zanimivi. "Obisk ni nič nižji, razlog je tudi v tem, da smo poskrbeli za varnost, upoštevamo vsa higienska priporočila, še več, za maksimalno varnost gostov in zaposlenih smo uvedli še dodatne ukrepe higiene in zaščite," dodajajo v Sava Turizmu.

Med tujimi gosti bo v ptujskih termah največ Avstrijcev, Čehov in Nemcev. Foto: Terme Ptuj
Med tujimi gosti bo v ptujskih termah največ Avstrijcev, Čehov in Nemcev. Foto: Terme Ptuj

V Zrečah pričakujejo nadaljnjo rast nočitev

Zreški Unitur pa v prvih dneh julija na Rogli in v Termah Zreče skupaj dosega 80-odstotno zasedenost, kar je več kot v enakem obdobju lani. Kot so ob tem poudarili za STA, izdaja turističnih bonov zagotovo pozitivno vpliva na povpraševanje in rezervacije tudi pri njih, število uporabnikov bonov pa se iz dneva v dan povečuje.

Glede na trenutne epidemiološke razmere v Sloveniji in sosednjih državah pri njih pričakovano največ nočitev za zdaj ustvarjajo slovenski gostje, enako velja tudi za rezervacije v naslednjih tednih, ko pričakujejo nadaljnjo rast števila nočitev. "Ocenjujemo, da bomo v poletnih mesecih celo nekoliko presegli lansko zasedenost naših namestitvenih objektov, ki je bila lani v juliju in avgustu okoli 70-odstotna," pravijo v Uniturju, kjer so zadovoljni tudi s številom dnevnih kopalcev. Po priporočilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje in drugih pristojnih institucij je število vstopov v kopališče močno omejeno, zato se občasno lahko zgodi, da vstop v termalni kompleks ni mogoč ali pa je treba za vstop nekoliko počakati.

Število uporabnikov bonov se iz dneva v dan povečuje, pojasnjujejo pri zreškem Uniturju. Foto: Promocijsko gradivo
Število uporabnikov bonov se iz dneva v dan povečuje, pojasnjujejo pri zreškem Uniturju. Foto: Promocijsko gradivo