Ena od večjih znamenitostiMjanmara – Bagan in njegova svetišča. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Ena od večjih znamenitostiMjanmara – Bagan in njegova svetišča. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

A, kot poroča CNN, so stvari v Mjanmaru zapletene. Večina držav, ki so v zadnjih slabih dveh letih zaprle svoje meje, so to storile izključno, da bi preprečile širjenje covida-19, a Mjanmar se še vedno spopada tudi s posledicami državnega udara februarja letos, ko je vojaška hunta strmoglavila demokratično izvoljeno vlado.

Obisk Mjanmara, ki mu je desetletja vladala vojska, je popotnikom vedno predstavljal dilemo, ali bodo s svojim obiskom podpirali represivni režim ali domačine, ki krvavo potrebujejo denar od turizma.

Vprašanje zdaj je, kot izpostavlja CNN, kdo bo sploh prišel v državo, kjer pandemija covida še vedno predstavlja resno oviro za potovanja po regiji, za nameček pa še politična situacija ni stabilna.

ZDA obisk Mjanmara odsvetujejo

Oblasti so v pričakovanju zanimanja turistov sicer že postavile spletno stran, a so bili ob tem jasni, da bo odpiranje pogojeno z uspešnim zajezovanjem pandemije. "Nameravamo ponovno odpreti turizem za cepljene turiste, če bodo načrti za varna potovanja dobro postavljeni," je povedal Zejar Htun iz ministrstva za hotele in turizem.

Medtem pa nekatere države svoje državljane že odvračajo od potovanj v Mjanmar – tako zaradi covida kot zaradi nestabilnih razmer po državnem udaru. Ameriški State Department tako Američanom zaradi obojega odsvetuje obisk Mjanmara. Kot pišejo: "Mjanmar se zaradi brutalnega zatiranja vojske, ki deluje povsem nekaznovano, spopada z resno politično, gospodarsko in humanitarno krizo, prav tako so na udaru človekove pravice."

Podrobnosti načrtov za ponovno odpiranje Mjanmara na uradni strani turistične zveze niso razkriti, naj pa bi vlada sprva merila predvsem na turiste iz Jugovzhodne Azije. Niso pa samo turisti tisti, ki čakajo na zeleno luč – številni so tudi tisti mjanmarskega rodu, ki upajo, da se bodo končno lahko ponovno sešli s svojo družino.