Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Uspešni kandidati na zadnjem klicu programa DiscoverEU bodo med 1. julijem 2024 in 30. septembrom 2025 prejeli brezplačno železniško vozovnico za potovanje po Evropi za največ 30 dni, so zapisali na Evropski komisiji.

V razpisu lahko sodelujejo prijavitelji iz EU-ja in držav, pridruženih programu izmenjav na področju izobraževanja Erasmus+, vključno z Islandijo, Lihtenštajnom, Severno Makedonijo, Norveško, Srbijo in Turčijo.

Imetniki vozovnic lahko načrtujejo svoje poti ali pa se zgledujejo po obstoječih. Tako lahko na primer odkrijejo pot, ki se je začela lani in se osredinja na mesta in kraje, zaradi katerih je Unija "lepa, trajnostna in vključujoča" v skladu z načeli novega evropskega Bauhausa.

Udeleženci lahko izkoristijo tudi pobudo DiscoverEU za evropsko leto mladih 2022, ki združuje različne kulturne destinacije, vključno z arhitekturo, glasbo, likovno umetnostjo, gledališčem, modo in oblikovanjem. Udeleženci lahko obiščejo evropske prestolnice kulture, ki so na Unescovem seznamu svetovne dediščine, spomeniška območja z znakom evropske dediščine ali lokacije z znakom za dostopno mesto, tj. mesta, ki so se zavezala k ukrepom, da bi postala dostopnejša vsem, so zapisali.

Komisija je pobudo DiscoverEU začela izvajati junija 2018 po pripravljalnem ukrepu Evropskega parlamenta. Vključen je v program Erasmus+ za obdobje 2021–2027. Od leta 2018 se je več kot milijon kandidatov prijavilo za 284.000 razpoložljivih vozovnic, so še zapisali.