Pohajkovanje po državi gostiteljici. Foto: EPA
Pohajkovanje po državi gostiteljici. Foto: EPA

V tradicionalni šejkovi utrdbi je največja zasebna zbirka vsega na svetu. Nima le ene velike strasti, zbira vse, od najmanjšega do največjega Korana in najljubše materine obleke. Dober prijatelj Sadama Huseina je menda odkupil tudi vrv, s katero so ga obesili, a se s tem ne hvali.

Vse se je začelo na potovanjih z očetom. Ko sta obiskala Sirijo, se je tako zaljubil v eno od hiš, da jo je dal razstaviti, prepeljati v Katar in na novo sestaviti. Vključno z dvoriščem.

Na drugo žogo: Muzeji po katarsko

Puščavska roža je postala muzej

Pri šestnajstih je prodajal rabljene avtomobilske dele, potem pa nepredstavljivo obogatel. Najmanj 600 avtomobilov ima, vsi so v voznem stanju; dobrohoten, kot je, jih tudi rad posoja. Ronaldo mu je poklonil dva dresa, Mihael Schumacher pa se je na podarjenega celo podpisal.

Zbira tudi tisto, kar je nastalo pred človekom. Lasti si dinozavrovo jajce in glavo, ima pa tudi puščavsko rožo, za katero sonce potrebuje najmanj 1000 let, da jo izkleše. Prevedena v arhitekturo je danes taka roža najpomembnejši katarski muzej. Na arhitekturni presežek so izjemno ponosni, na njegovo ekstravagantno odprtje pa so povabili tudi Victorio Beckham, Johnnyja Deppa in Naomi Campbell.