Prvi animiranii film o Shreku je premiero dočakal leta 2001. Foto: IMDb
Prvi animiranii film o Shreku je premiero dočakal leta 2001. Foto: IMDb

Shrekovo močvirje je na zemljišču posestva Ardverikie, škotske graščine iz 19. stoletja v Škotskem višavju, okoli 100 kilometrov južno od Invernessa.

V posebni ponudbi Airbnb dopustnike vabi, da se prijavijo na strani, od vseh kandidatov pa bo nato izbrana samo ena skupina, ki bo za dve noči, od 27. do 29. oktobra, odpotovala v "močvaro". V nastanitvi je prostora za tri goste, poroča CNN.

Dopustniki bodo morali organizirati svoj prevoz do nastanitve, bo pa nato ta brezplačna. V zameno se je Airbnb zavezal k dobrodelni donaciji za neprofitno organizacijo HopScotch, ki organizira dopustovanja za otroke v socialni stiski na Škotskem.

Gre za zadnjo v seriji Airbnb-jevih promocijskih lokacij, vezanih na televizijo in film. Lani so lahko obiskovalci Pariza eno noč spali v Moulin Rougeu, v sobi, opremljeni v slogu istoimenskega filma Baza Luhrmanna, oboževalci filma Barbie pa so lahko nedavno najeli sobo v barbikini sanjski hiši v Malibuju.

Po poteh filmov in serij

Če gre sklepat iz fotografij na Airbnbju, bo oddih v Shrekovem domovanju resnično nekaj posebnega, vse v lesu, z izpostavljenimi debli in drevesnimi štori in obdano z idiličnim gozdom.

V Shrekovem slogu je kopalnica od osrednjega domovanja oddaljena 20 metrov, je pa okolica dih jemajoča, tako, da obiskovalcem vsekakor ne bo dolgčas – od krasnega jezera Loch Laggana s hribovito kuliso, do divje lepote narodnega parka Cairngorms.

Filmoljubi bodo prepoznali tudi posest Ardverikie, upodobljeno v bondijadi “Ni čas za smrt", pa tudi v TV-serijah Outlander in Krona.

Prvi Shrek je premiero na velikih platnih ugledal leta 2001 in prejel oskarja za najboljši animiran film, v 20 letih pa je prerasel v uspešno franšizo z vrsto nadaljevanj, spinoffov in turističnih znamenitosti, vključno s Shreku posvečenim tematskim parkom v Londonu.