"Z optimizmom nas navdihuje to, da si ljudje želijo potovati in da si želijo na počitnice ter da ima pri njihovi izbiri destinacije Bled dobre karte," je dejal direktor Turizma Bled Tomaž Rogelj. Pojasnil je, da bodo Bled promovirali kot zeleno in varno destinacijo, kjer se lahko gostje ukvarjajo s številnimi dejavnostmi na prostem. Na Bledu namenjajo pozornost predvsem kolesarskemu turizmu, zato označujejo in urejajo kolesarske poti, poudarek pa je tudi na pohodniških poteh.

Pri promociji se osredotočajo na slovenski trg in na bližnje tuje države, iz katerih je v Slovenijo mogoče priti z avtomobilom. To so zlasti Madžarska, Avstrija, Italija, Nemčija in države Beneluksa. Foto: Reuters
Pri promociji se osredotočajo na slovenski trg in na bližnje tuje države, iz katerih je v Slovenijo mogoče priti z avtomobilom. To so zlasti Madžarska, Avstrija, Italija, Nemčija in države Beneluksa. Foto: Reuters

Številni blejski hoteli so trenutno še vedno zaprti, med prvimi, ki je ponovno odprl svoja vrata, pa je Hotel Triglav Bled, ki je bil tudi gostitelj današnje novinarske konference. Kot je povedala izvršna direktorica hotela Sonja Primožič, so po skoraj sedemmesečnem zaprtju hotel vnovič odprli ta petek: "Za nami je prvi konec tedna in lahko rečem, da je bil predvsem v smislu zadovoljstva gostov uspešen. To nam daje zagon in optimizem za naprej." Kot je pojasnila, so imeli v hotelu, ki ima lahko glede na protikoronske ukrepe zasedene vse sobe, konec tedna zmogljivosti zapolnjene približno 40-odstotno.

Kar zadeva rezervacije je podobno kot lani. "Sezono lahko pričakujemo s koncem junija ali začetkom julija. Trenutno prevladujejo domači gostje, kako bo naprej, pa bo zelo odvisno od tega, kako se bodo odpirale meje," je pojasnila Primožičeva. Pričakuje goste iz bližnjih evropskih držav, in sicer podobno razmerje kot lani, ko so domači v njihovem hotelu ustvarili 30, tuji gostje pa 70 odstotkov prenočitev.

"Pred nami je zelo težko, negotovo poletje, ampak ostajamo optimistični," je poudarila. Kot je opozorila, po eni strani prejemajo rezervacije, po drugi pa odpovedi, zato je težko napovedati, kakšna bo sezona. Vse bo odvisno od odpiranja meja in razmer v posameznih državah. "Slovenija ima vendarle prednost, ker je varna destinacija, kar je za goste postalo zelo pomembno, saj dajejo poudarek zdravemu, varnemu oddihu," je poudarila.

Bled. Foto: BoBo
Bled. Foto: BoBo

V blejskih hotelih so si tudi zaradi tega postavili visoke higienske in varnostne standarde. Velik poudarek pa na Bledu dajejo tudi cepljenju prebivalcev in zaposlenih v turizmu. "Lahko imamo različna mišljenja, kar zadeva cepljenje, ampak v turističnih občinah bo precepljenost prebivalcev eden od osnovnih parametrov, na katere bodo gledali gostje," je ocenil blejski župan Janez Fajfar. Ob tem je ljudi ponovno pozval k cepljenju. "To je pomembno tako z zdravstvenega kot socialnega vidika," je poudaril. Zadovoljen je, da je Bled že zdaj med slovenskimi občinami z najvišjim deležem cepljenih občanov, kar po njegovem mnenju kaže na visoko zavedanje pomena cepljenja med prebivalstvom.

"Na Bledu veliko prebivalcev živi od turizma, zato je stanje precej težko," je opozoril. Močno so upadli tudi prihodki v občinskem proračunu, ki prihajajo z naslova turistične takse. Naložbe, ki so že v teku, se sicer izvajajo, nekatere druge naložbe pa bo občina primorana zamakniti v leti 2022 in 2023, je napovedal direktor občinske uprave Robert Klinar in pojasnil, da bodo naložbeni potencial z rebalansom letošnjega proračuna znižali za približno 700.000 evrov.

Bled pa ostaja zavezan zelenemu, je zagotovil direktor Infrastrukture Bled Janez Resman. Blejsko grajsko kopališče se je letos prvo v državi pridružilo zeleni shemi slovenskega turizma. Veliko vlagajo tudi v vzdrževanje parkov in urejanje obale jezera. Kot je povedal Resman, od gostov slišijo veliko pohval na račun videza in čistoče ter odnosa občine do okolja. Dogovarjajo pa se tudi z novimi lastniki zemljišč na Straži, kako nadaljevati tamkajšnje dejavnosti.

Na Bledu pričakujejo podobno sezono kot lani
Na Bledu pričakujejo goste vse do Beneluksa