Prepoved potniškega prometa znotraj EU-ja trenutno velja do 30. marca. Foto: BoBo
Prepoved potniškega prometa znotraj EU-ja trenutno velja do 30. marca. Foto: BoBo

"Posledic za letalsko industrijo, ki bodo nastale zaradi zaprtih letališč in prizemljenih letalskih flot, trenutno konkretno ni mogoče oceniti, bodo pa velikanske. Prav tako ni znano, kako hitro in koliko bo letalski promet okreval," so poudarili v Fraportu.

V Fraportu za zdaj predvidevajo, da bodo ohranjene vse destinacije, napovedane v voznem redu, "ni pa znano, v kakšnem obsegu bodo ostale in kdaj bodo prevozniki dejansko začeli leteti".

Veliko prevoznikov je letenje po njihovih navedbah odpovedalo za cel april, Finnair celo do vključno junija.

"Pričakujemo postopno okrevanje prometa in upamo, da bo po odpravi omejitev čim prej vzpostavljen takšen vozni red, ki bo tako po številu destinacij kot po obsegu letenja čim bolj podoben napovedanemu," so še pojasnili v Fraportu.

Pri Fraportu si prizadevajo, da bo vozni red tako po številu destinacij kot po obsegu letenja čim bolj podoben zastavljenemu.

V zimskem voznem redu je na Letališče Jožeta Pučnika letelo 12 rednih letalskih prevoznikov, za poletno sezono pa je povezave z brniškim letališčem napovedalo še pet novih prevoznikov, so spomnili v upravljavcu letališča Fraport Slovenija.

British Airways je napovedal, da bo s štirimi poleti na teden letel na londonsko letališče Heathrow, Iberia s štirimi poleti na teden v Madrid, Finnair dnevno v Helsinke, Windrose dvakrat na teden v Kijev in Israir dvakrat na teden v Tel Aviv.

Pričakovanja za čarterski promet so bila še pred nedavnim primerljiva lanskemu letu. Čarterski prevoznik Trade Air je napovedal, da bo imel na ljubljanskem letališču eno letalo.

Ta mesec je nato vse načrte prekrižala epidemija novega koronavirusa. Letalski prevozniki so sprva posamično začeli odpovedovati polete, 17. marca pa je sledil vladni odlok, ki je prepovedal ves javni potniški promet. S podobnimi ukrepi so k zajezitvi virusa pristopile tudi druge evropske države, zato je potniški zračni promet tako nad Evropo kot širše po svetu obstal.

Prepoved potniškega prometa znotraj EU-ja trenutno velja do 30. marca. Vlada je na sobotni seji že sklenila prepoved podaljšati.