Današnja stavka sicer ni prva v tem tednu na nemških letališčih. Foto: EPA
Današnja stavka sicer ni prva v tem tednu na nemških letališčih. Foto: EPA

Na letališču v Düsseldorfu so zaradi stavke zaposlenih za 27. januar odpovedali približno tretjino poletov – načrtovanih je bilo 290, a je bil 101 odpovedan. Razlog za stavko, ki traja cel dan, je nova pogodba za opravljanje storitev letališke oskrbe, ki tokrat ni šla v roke dosedanjega izvajalca, podjetja Aviapartner.

To je imelo doslej na düsseldorfskem letališču, ki je po številu potnikov tretje največje v Nemčiji, okoli 75-odstotni tržni delež, a ni dobilo nove pogodbe. Aviapartner ob tem zavrača pripravo načrta z odpravninami za delavce, ki jim grozi izguba službe. Po navedbah sindikata Verdi, ki je pozval k stavki, je tako ogroženih 700 delovnih mest.

"Udeležba je zelo dobra, učinki so takšni, kot smo jih načrtovali," so sporočili iz sindikata in dodali, da je bila udeležba zaposlenih pri stavki v jutranjih urah okoli 90-odstotna. Glede na to, da so bili potniki o spremembah poletov obveščeni vnaprej, zmede na letališču ni bilo, je dodal.

Današnja stavka ni prva v tem tednu na nemških letališčih – 25. januarja so stavkali na letališču v Berlinu, na katerem zaposleni zahtevajo dvig plač.

Kot je ocenil vodja združenja nemških letališč ADV Ralph Beisel, je Verdi odkril, da so letališča primerna medijska kulisa za stavkovne dejavnosti. Po njegovih besedah je neodgovorno, da sta dve veliki nemški letališči v enem tednu podvrženi celodnevni stavki. "To, da je celotna regija odrezana od mednarodnega prometa, ni povezano z opozorilno stavko," je bil kritičen.