Foto: Reuters
Foto: Reuters

Tako bodo tradicionalni božični sejmi potekali ob strogih zaščitnih ukrepih, letošnje silvestrovanje na prostem so morali zaradi trenutne situacije žal odpovedati.

Organizatorji adventnih sejmov so načrt strogih zaščitnih ukrepov, ki bodo pred okužbo ščitili tako obiskovalce kot prodajalce, pripravili skupaj s strokovnjaki. Število sejmov so denimo zmanjšali za 35, tako jih bo letos po mestu razporejenih 120.

Za vsako prizorišče posebej so glede na lokacijo in velikost izdelali prilagojen načrt ukrepov, ki vsebuje razkužila ob vhodih in pri stojnicah, talne označbe za upoštevanje medsebojne razdalje, semaforje ob vhodih, ki omejujejo število obiskovalcev, in povečano število varnostnega osebja. Na vseh sejmih bo za vse obvezna uporaba zaščitne maske, ki jo bodo obiskovalci lahko sneli le med uživanjem hrane in pijače za mizo.

Koncertov in delavnic za otroke letos ne bo

Spremljevalnega programa s koncerti in delavnicami za otroke letos ne bo. Prvi adventni sejmi se bodo odprli 13. novembra, organizatorji pa računajo predvsem na domače obiskovalce iz različnih avstrijskih zveznih dežel.

Dunajsko drsališče pred mestno hišo bo letos obiskovalce od 20. januarja do 28. februarja 2021 vabilo na 3000 kvadratnih metrov veliko ledeno ploskev, ki bo prav tako prilagojena trenutnim razmeram in omejitvam.

Odpovedano tudi silvestrovanje

Tradicionalna novoletna prireditev Silvestrska pot v središču Dunaja s koncerti, predstavami, učnimi urami dunajskega valčka ter številnimi stojnicami in polnočnim ognjemetom pa je za letos odpovedana. Po besedah organizatorjev bi bilo namreč na 50.000 kvadratnih metrih površine, kjer poteka eno največjih silvestrovanj na prostem v Evropi, nemogoče upoštevanje zaščitnih ukrepov, so zapisali v sporočilu za javnost.