Split. Foto: Pixabay
Split. Foto: Pixabay

"Največ turističnega prometa v hrvaški namestitveni strukturi je ustvarjenega pri fizičnih osebah. Tako je bilo tudi v minulem letu, ko so od skupno 105 milijonov prenočitev skoraj 47 milijonov prenočitev predstavljale namestitve pri fizičnih osebah. Prav zato pričakujem močan prispevek zasebnih najemodajalcev k skupnim rezultatom hrvaškega turizma tudi v tej sezoni," je na forumu v soboto dejal direktor Hrvaške turistične zveze (HTZ) Kristjan Staničić.

Dodal je, da hrvaški turistični inštitut za HTZ pripravlja analizo tega segmenta namestitev, njeni rezultati pa bodo znani maja.

Svetovalec za razvoj turizma v lokalnih skupnostih in poznavalec gibanj na trgu namestitev pri fizičnih osebah Nedo Pinezić je poudaril, da je oddajanje stanovanj za večino najemodajalcev drugi vir dohodka, za katerega ne plačujejo davka.

Pinezić je opozoril, da bi morala država bolje regulirati zasebne namestitve oz. počitniške nepremičnine. Po njegovih besedah je na Hrvaškem okoli 300.000 objektov, v katerih začasno bivajo lastniki in njihove družine ter prijatelji, ne da bi plačevali kakršne koli prispevke, ki jih sicer plačujejo registrirani najemodajalci.

Dragan Kovačević iz hrvaške gospodarske zbornice pa je poudaril, da bi bilo treba klasificirati ponudbo namestitev in ločiti oddajanje stanovanj v poslovne namene od namestitev pri fizičnih osebah.

Oddajanje stanovanj v poslovne namene na črno je po njegovi oceni ne samo nelojalna konkurenca zasebnim in drugim registriranim namestitvam, ampak ustvarja dodatni pritisk na komunalno in drugo infrastrukturo, in to brez plačevanja prispevkov, ki jih plačujejo gospodinjstva, ki se ukvarjajo z oddajanjem stanovanj.

Hrvaška strategija turizma do leta 2030 predvideva modernizacijo kategorizacije vseh turističnih namestitev, tudi zasebnih. Te danes predstavljajo 60 odstotkov vseh turističnih namestitev.

"Imate prave zasebne namestitve, kjer domačini gostijo goste v svoji hiši, domu, apartmajih, sobah, velik del trga pa predstavljajo poslovne namestitve, kar je velik problem. Te namestitve predstavljajo malo davčno oazo, zato bomo v prihodnje razmišljali, v katero smer bomo šli z ukrepi, in definirali, kaj točno je oddajanje v najem pri fizičnih osebah in kaj je čisto poslovno oddajanje nepremičnine," je lani za STA dejal pomočnik hrvaške ministrice za turizem Robert Pende.

Monika Udovičić z ministrstva za turizem je na forumu dejala, da ne načrtujejo novih obdavčitev. Je pa dodala, da na ravni Evropske unije razpravljajo o novih smernicah, ki bi regulirale ta trg in zmanjšale oddajanje stanovanj na črno.