Hrvaška naj bi potrebovala višje cene in manj gostov. Foto: EPA
Hrvaška naj bi potrebovala višje cene in manj gostov. Foto: EPA

Na Hrvaškem se je cena kave od marca lani do marca letos po podatkih Eurostata zvišala za 7,4 odstotka, kar je največ med državami EU-ja, kjer se je v približno polovici držav članic kava pocenila, na ravni celotnega EU-ja pa se je zvišala za en odstotek.

V Dalmaciji je po cenah kave med rekorderji otok Hvar. Hrvaški časopis Večernji list je kot primer navedel eno od kavarn na rivi, kjer je kava z mlekom februarja lani stala tri evre, poleti 4,10 evra, danes pa je že 4,50 evra.

Hrvaški portal Net je kot eno od najdražjih izpostavil kavo v enem od opatijskih hotelov na elitni lokaciji, kjer kava z mlekom stane šest evrov. Fotografijo računa je poslal eden od bralcev portala, ki je ob njej zapisal: "Če ste mislili, da je Hvar drag, je Opatija nora."

Hotel s to ceno želi "odvrniti sprehajalce od tega, da tam sedijo in motijo goste"

Predsednik združenja gostincev Kvarnerja in Istre Vedran Jakominić je za portal hrvaške televizije N1 priznal, da so cene kave res visoke, a da je zgražanje nad njimi nepotrebno. Poudaril je, da je cena v omenjenem hotelu v Opatiji visoka zaradi lokacije, pogleda na morje in podobno.

"To so vrhunske lokacije, kjer ceno oblikuje povpraševanje," je povedal in dodal, da hotel s to ceno želi "odvrniti sprehajalce od tega, da tam sedijo in motijo goste". "To je njihova odločitev in takšne cene imajo že 20 let," je poudaril in dodal, da je v Opatiji mogoče najti tudi kavarne s kavo, ki stane po evro in pol.

Po njegovo sicer Hrvaška potrebuje višje cene in manj gostov.