Rovinj je med najbolj obiskanimi in posledično dragimi destinacijami na Hrvaškem. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Rovinj je med najbolj obiskanimi in posledično dragimi destinacijami na Hrvaškem. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Hrvaška se letos skorajda podira od obiskovalcev, ki so se poletje odločili preživeti na čudovitih jadranskih plažah. Hrvaška obala je skoraj popolnoma zasedena, pravi Tanja Borčič Bernard, dopisnica RTV Slovenija iz Hrvaške, ki je turistično sezono na hrvaškem komentirala v oddaji 18. vzporednik. "Hrvaški turistični delavci pravijo, da je sezona odlična. Pol milijona turistov je trenutno na hrvaški obali."

"Največ je Nemcev, nato Čehov, Slovencev, Slovakov in Avstrijcev. Najbolj obiskani so Rovinj, Poreč in Dubrovnik. Sploh Dubrovnik je doživel veliko renesanso, predvsem ameriških turistov, saj imajo z ZDA neposredno letalsko povezavo." Enako dober promet naj bi imelo splitsko trajektno pristanišče, kjer samo ta konec tedna pričakujejo 65 tisoč potnikov in 14 tisoč vozil. Številne trajektne linije pa imajo boljše rezultate kot v rekordnem letu 2019.

"Skupno je hrvaška približno na 95 odstotkov prometa v rekordnih letih pred covidom-19, fiskaliziranih računov pa je celo 20 odstotkov več. Hrvaški turistični delavci pravijo, da so ljudje v času brez potovanj privarčevali in ga zdaj porabljajo."

Tanja Borčič Bernard, Zagreb
Podražili so se le nekateri trajekti. Foto: BoBo
Podražili so se le nekateri trajekti. Foto: BoBo

Dražji skoraj ves transport

Med prevoznimi sredstvi so se, po besedah Borčič Bernard, podražile skoraj vse možnosti, tudi nekateri trajekti. "Trajekt na Ugljan celo za 30 odstotkov. Najbolj so se podražile potniške karte, manj pa vozovnice za vozila. A podražitve so lokalizirane, večina trajektov je ostala pri enakih cenah kot lani. V podjetju Jadrolinija, ki jo subvencionira tudi država, pravijo, da cen niso zvišali že nekaj let ob stalnih dražitvah njihovih stroškov, predvsem goriva."

Hrvaška vlada je sicer ta teden zamrznila cene goriv na 1,8 evra za bencin in 1,74 evra za dizelsko gorivo. Ta ukrep pa velja le za bencinske črpalke, ki niso na avtocestah, saj vlada išče ravnovesje med zaščito domačih voznikov in zaslužka na račun turistov. Borčič Bernard zato svetuje, da smo pozorni, kje polnimo gorivo.

30 odstotkov dražje kot leta 2020

"Višje pa so tudi cene turističnih namestitev, a turistični delavci spet pravijo, da ne toliko, kolikor so se njim podražili stroški obratovanja, predvsem cene energije," še doda dopisnica in poudari, da je največja razlika pri hrani. "Bistveno dražja je hrana in pijača, tako v lokalih kot v trgovinah. Prav včeraj je odjeknila zgodba novinarja, ki je našel račun iz trgovine iz leta 2020 in je nakupil iste stvari v isti trgovini. Razlika med računoma je bila kar 31-odstotna. Seveda pa je ta učinek še bistveno hujši na turističnih destinacijah. V Dubrovniku boste za navadno kavo odšteli že tudi 3 evre in 6 evrov za veliko pivo."

S Kunami bomo na Hrvaškem plačevali le še letos. Foto: BoBo
S Kunami bomo na Hrvaškem plačevali le še letos. Foto: BoBo

Na kar pa še velja opozoriti, so menjalni tečaji na nekaterih mestih. V javnost je namreč po njenih besedah prišel primer menjalnice v Makarski, kjer za 1 evro dobite le oderuških 6,07 kune. Borčič Bernard torej priporoča, da denar menjate v bankah za približno 7,6 kune za en evro. Od septembra pa bo na Hrvaškem obvezno tudi dvojno označevanje cen, ob pripravi na prevzem evra prvega januarja.