Foto: Mariša Bizjak
Foto: Mariša Bizjak

Že dolgo je znano, da dostavni žičnici decembra poteče uporabno dovoljenje, rešitev je lahko samo nova žičnica, v nasprotnem primeru pa zaprtje te dobrih petdeset let stare zgodbe.

"Kakšne so razmere za smučanje? Lahko bi rekli optimalne, čisto nič pomladne, teren je bil še dva dni prej pretrd, zdaj je malo spustilo, res je fenomenalno za smuko," je dejal Vid Baruca iz Demo teama Slovenije.

V zimski sezoni, ki se končuje, so doslej zbrali le sedemdeset obratovalnih dni, kar tretjino vseh mogočih obratovalnih dni pa jim je odpihnil veter. Nova dostavna žičnica bo seveda vetru morala kljubovati.

Dostavni žičnici decembra poteče uporabno dovoljenje, v pripravi je zakon, s katerim naj bi zagotovili sredstva za novo žičnico. "Imam podatke, da je zakon v sklepni fazi, so še določena usklajevanja, potem pa je odvisno od vlade in državnega zbora, ali bosta to podprla," pravi župan Bovca Valter Mlekuž.

"Če bo investicija v novi Kanin, mora ta gondola ostati povezovalna, da se bo prevažalo material in ljudi," pravi Manuela Božič Badalič, direktorica podjetja Sončni Kanin.

In kaj je treba storiti, da bo ostala? "Po koncu sezone bomo naročili pregled pri preglednikih, ki so pooblaščeni, da povedo, katera dela so najnujnejša, za eno vemo, to je zamenjava transportne vrvi med C- in D-odsekom," je še pojasnila.

Z velikonočnim ponedeljkom za zdaj končujejo redno obratovanje, potem bodo obratovali ob podaljšanih koncih tedna, od 21. aprila do 2. maja pa znova vsak dan.

Na Kaninu še meter in pol naravnega snega