Na letališču Ljubljana imajo v letošnjem letu za 50 odstotkov več potnikov kot v enakem obdobju lani. Foto: BoBo
Na letališču Ljubljana imajo v letošnjem letu za 50 odstotkov več potnikov kot v enakem obdobju lani. Foto: BoBo

Čarterski poleti bodo najpogosteje namenjeni v Grčijo, Španijo, Egipt in Turčijo. Slovenske turistične agencije Palma, Kompas, Relax, Intelekta in Oasis ter avstrijska DTA Touristik pa bodo organizirale potovanja tudi v Tunizijo, na Malto, Madeiro, Azore in Zelenortske otoke, v Porto, Palermo, Maroko, Lurd, Split, Tivat, Jordanijo, Manchester, Köln, Rotterdam, Rigo in Rovaniemi.

"Gre za širok nabor sredozemskih destinacij in širše," je ob odhodu prvega čarterskega poleta letala prevoznika Trade Air v Grčijo dejala poslovodna direktorica Fraporta Slovenija Babett Stapel.

Polete bo izvajalo osem čarterskih prevoznikov, poleg Trade Aira še Aegean Airlines, Nouvelair, Freebird, Fly Egypt, Air Malta, Red Sea Airlines in Corendon.

Pričakujejo 150.000 čarterskih potnikov

V Fraportu Slovenija pričakujejo, da bodo na letališču na čarterskih poletih oskrbeli več kot 150.000 potnikov. S tem bi brniško letališče po številu čarterskih potnikov letos doseglo raven iz leta 2019, kar je eno leto prej, kot so to prvotno načrtovali.

Povpraševanje po čarterskih poletih je letos po besedah Babett Stapel preseglo pričakovanja. Optimistična je, da se bo v prihodnje rast zanimanja še povečala.

Slovenci najraje izbirajo grške otoke

Med Slovenci sta sicer najbolj priljubljeni destinaciji Grčija in Turčija, so ocenili predstavniki turističnih agencij. "Zagotovo je od letalskih destinacij Grčija na prvem mestu, z otoki, kot so Kreta, Rodos, Karpatos in številni drugi," je pojasnil Matevž Hrovat iz agencije Kompas.

Letošnji rezultati so primerljivi z rezultati iz leta 2019. "Verjamemo, da je to tudi posledica tega, da ljudje nekaj časa niso mogli potovati in so toliko bolj željni potovati po svetu. Zagotovo pa je pred nami še ena rekordna sezona," je prepričan Hrovat.

Zanimanje tudi za Turčijo, Španijo, Tunizijo in Črno goro

V agenciji Relax Turizem so marca in aprila začeli potovanja v Egipt in Turčijo, danes pa začenjajo še z Grčijo. Poleg Grčije in njenih številnih otokov so med Slovenci priljubljene tudi Turčija, Španija, Tunizija in Črna gora.

Direktor odnosov z javnostmi pri Relaxu Turizmu Jože Režonja je pojasnil, da zaznavajo porast zanimanja tudi za bolj oddaljene destinacije, kot sta Oman in Združeni arabski emirati.

Bodo kmalu presegli predkoronske številke?

Direktor agencije Palma Matej Knaus pričakuje dobro poletno sezono, v kateri bodo presegli številke iz leta 2019.

Po priljubljenosti je med destinacijami Grčija številka ena. "Poleg tega so tukaj še Antalya v Turčiji, Šarm el Šejk in Hurgada v Egiptu, Tunizija, Španija z Barcelono, Črna gora s Tivatom in kar precejšnje število posebnih destinacij, s katerim povezujemo Ljubljano v tem pred- in posezonskem času," je pojasnil za STA.

Porast potnikov glede na lansko leto

Do konca aprila so sicer na letališču sicer skupno zaznali okoli 300.000 potnikov, kar je za 50 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Za celotno leto pričakujejo 1,2 milijona potnikov, kar je za 23 odstotkov več kot lani. Ko gre za celoletno število potnikov, pričakujejo, da bodo predkoronsko raven dosegli leta 2026.

Stapel je komentirala tudi morebitno vzpostavitev novega državnega letalskega prevoznika. Ta bi bila po njenem mnenju dobrodošla, če se bo z novo družbo povečala povezljivost Slovenije in bo upravljana na vzdržen način.